Ha valaki lemond a húsevésről, számos egészségi, kulturális és közösségi változásra kell felkészülnie. Mondhatjuk, hogy alaposan felfordulhat az élete. De valószínűleg nem fogja megbánni, az alábbiak miatt.
Ha valaki lemond a húsokról - írja a Newsweek - , attól még a tejtermékekből hozzájuthat állati fehérjéhez és kalciumhoz. De vannak más kalciumforrások is, például a zöldségekben, különösen a kelfélékben és a spenótban. Ha valaki sokat edz, annak érdemes azonban fehérjetartalmú étrend-kiegészítőket fogyasztania (vannak növényi alapúak is), hogy a szervezet szükségleteit fedezze. A fehérjebevitelben fontos szerepet adhatunk a tojásnak is.
Néhány vitamin pótlására is figyelni kell, amelyet nem termel meg az emberi szervezet, és csak állati tápanyagból lehet hozzájutni. Vagy természetesen táplálékkiegészítőkből. Így meg kell találni a B12-vitamin forrásait. Hasonló a helyzet az omega-3 zsírsavakkal, különösen, ha valaki kihúzza étrendjéből a halat is. Szerencsére nem kell mindig táplálékkiegészítőt szedni, mert a spenót és a vadrizs is segíthet.
Arra is meg kell keresni a módot, hogy a szükséges mennyiségű vasat bevigyük a szervezetünkbe, hiszen a húsfogyasztás mellőzésével leeshet a vas szintje. A spenótnak is magas a vastartalma, de időnként kiegészítőkre is szükség van. A vas felszívódását segíti a C-vitamin, ezért a kiegészítőt érdemes természetes limonádéval vagy narancslével bevenni, amelynek antioxidánsai is jó hatással vannak. Ha nincs elég napfény, akkor a D-vitamin pótlásáról is érdemes gondoskodni, például szójatej, gombák és joghurtok fogyasztásával.
Az eddigiekből is látszik, hogy a vega étkezés nagyobb tudatosságra is nevel, hiszen jobban kell figyelni, hogy a szervezetünk egyensúlyának megfelelő tápanyagokat mindig bevigyük. De az eredmény javuló testi-leki állapot lehet. Ha sorra vesszük, hogy mi mindenben érhetünk el jobb helyzetet, akkor elég hosszú listához jutunk. Vegyünk csak néhány fontos példát.
Először is, idővel megjelenik a súlyvesztés. Mérsékeljük a mellrák kockázatát is, ami részben az alacsonyabb testtömegindex következménye. Ugyanez vezet el a szívbetegségek és további civilizációs betegségek kisebb valószínűségéhez is. Javul a külső megjelenés, mert a bőr és a haj ragyogóbb lesz; megerősödnek a körmök. Ez nagyobb magabiztosságot kölcsönöz, így csökken a stresszszintje is, pláne, hogy az egészségesebbnek, magabiztosabbnak látszó embereket könnyebben elfogadja a környezetük. De a bélrendszer egészsége is javul, mert olyan baktériumkolóniák szaporodnak el, amelyek segítik a könnyű emésztést és a salakanyagok zavarmentes távozását.
Csökken a testgyakorlás nyomában fellépő izomláz, mert a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása a hidratációhoz is hozzájárul. Tapasztalatok szerint a vesekő és az epekő kialakulásának veszélye is csökken, és persze a nyomukban járó fájdalmas görcsök esélye is. Javul az alvás minősége, részben, mert elmarad a gyomorégés, amely a rossz alvás egyik fontos oka. Egyes kutatások arra is találtak bizonyítékot, hogy a vegán étrendet követőknél csökkentek az asztmás tünetek. Más tanulmányok pedig kimutatták, hogy a felesleges fehérjefogyasztásnak szerepe van a vesebetegségek, a csontritkulás, a szívbetegségek és különféle rákok kialakulásában. A vegetariánus étrenddel ezek a hatások is eltüntethetők vagy mérsékelhetők.
Mindezek együtt magyarázhatják, hogy a vegetáriánusok a statisztikák szerint hosszabb ideig élnek. De nemcsak ezért irigykedhetnek rájuk a barátaik. Az étrend követése javítja a tudatosságot, a tanulási készséget és a tájékozottságot is. Például a megfelelő fogások elkészítéséhez ismerni kell, hogy melyik alapanyagban hányféle tápanyag van. A receptek kialakítása és elkészítése pedig erősíti a kreatív gondolkodást. Emiatt a vegetáriánusok közül sokan nagyszerű szakáccsá válnak. Ez együtt jár az ételek színes ízvilágának felfedezésével, a szaglás és az ízlelés kiélesedésével is.
Természetesen nem mindenkinek való a vegetariánus étkezés, hiszen - ahogy erről szó volt - ez nemcsak tápanyag-beviteli és ízlésbeli kérdés, hanem kulturális váltás is. Ráadásul van, akinek bizonyos (például szójaalapú) termékek fogyasztása gondot okoz. De igen sok ember, aki belevág, pozitív kalandként éli meg a növényeket középpontban tartó táplálkozás kipróbálását.
Email: kozpont@brcservices.hu
© BRC Services Kft. Minden jog fenntartva!