Ha csak pár dolgot tehet az egészségéért, ez az öt legyen azHír | 2018.10.20.

Minden szempontból sokkal jobban megéri megelőzni a betegségeket, magyarán egészségesnek maradni, mint a nyavalyáinkat kezeltetni. Az egészségmegőrzés érdekében azonban olyan információözön zúdul az emberekre, hogy képtelenek eldönteni, mit is kellene tenniük. Segítünk.

A fejlett társadalmak egyik legnagyobb problémája, hogy az embereknek olyan sok mindenre kell időt szakítaniuk, hogy ez elvonja a figyelmet a testi és mentális egészségük megőrzéséről. Pedig ez az alapja egész létezésüknek.

Néhány, az egészségmegőrzés szempontjából fontos dolog azonban mindig észben tartható, amelyeket anélkül lehet gyakorolni, hogy a többi napi rutin (munka, magánélet, nevelés, kapcsolatok építése, társadalmi szerepvállalás) is zavartalanul futhasson mellette.

1. napi testmozgás

A napi testmozgásnak éppen olyan rutinná kell válnia, mint a fogmosásnak. Érdemes kikapcsolni a tévét és a számítógépet és kocogni, sétálni, erősíteni, gimnasztikázni, biciklizni vagy akár evezni, hogy a szív megkapja az aerob edzését. Ehhez a legegyszerűbb összeállítani 30 perces zenei válogatásokat, amelyek segítenek felvenni és fenntartani a ritmust, s így mérni sem kell az időt, tudni fogjuk, hogyan haladunk az edzéssel.

Sokszor már azzal is teljesíthető a napi adag, ha előbb leszállunk a villamosról és sétálunk a munka előtt és annak végeztével negyedórát. Vagy érdemes lift helyett lépcsőn felmenni pár emeletet. A hétvégén pedig fogja karon a párját és sétáljon vagy menjenek kirándulni. Ezzel jelentősen oldják a stresszt is.

2. Egészséges étrend

A munkahelyi menzák, és a gyorséttermek ritkán kínálnak egészséges menüket. A szív, az agy, és az általános egészség kárt szenved, ha az élelmiszereknek magas a telített zsírtartalma, vagy sok bennük a só. Ha nincs más lehetőség, akkor érdemes az ételt otthonról vinni (a házikoszt különben is kevésbé okoz elhízást a vizsgálatok szerint), s az alapanyagokért a boltba gyaloglás segít a napi mozgásadag teljesítésében is. Mindenesetre sok gyümölcs, zöldség, hal, dió, olívaolaj, azaz a mediterrán étrend kellékei közelebb visznek az egészség megtartásához.

3. Fogyás

A túlsúly egészségügyi kockázatot jelent. Például azért, mert a szívnek folyamatosan több munkát kell végeznie, a méregtelenítő szervekre nagyobb nyomás hárul. Valahogy el kell érni, hogy a szükségesnél ne vigyünk be több kalóriát. Vagy égessünk több kalóriát, több testmozgással. De ha valaki utána néz, hogy csak egyetlen szendvics ledolgozásához mennyit kellene kocognia, gyorsan rájön, hogy azt a plusz szendvicset inkább nem is kellene megenni. Fogyni nehéz, az életmódot megváltoztatni nehéz, de a súlyos egészségügyi problémák - szívbetegség, cukorbetegség, stroke, rák - megelőzésére nincs más út. Persze bárki bízhat a genetikában, hogy őt ezek a bajok nem érik el, de azért az egészségmegtartás elhanyagolása mellett erre nem túl jók az esélyek.

4. Rendszeres orvosi vizsgálatok

Az orvosoknak meg kell ismerniük a családi kórtörténet, mert ez is hozzájárul a páciens személyes kockázati tényezőinek meghatározásához, valamint a szükséges szűrővizsgálatok elrendeléséhez. A nők jó, ha elmennek mammográfia szűrésére a mellrák időben való felismerése érdekében, és a méhnyakrákot kiszűrő vizsgálatokra. A férfiaknak ajánlott a prosztatarák-tesztek elvégzése. Érdemes rendszeres szűrésre járni a vastag- és végbélrák kimutatására 50 éves kortól, vagy még hamarabb, ha a betegség korábban megjelent a családban. Ezen kívül szükséges a rendszeres vércukorszint-, vérnyomás és a koleszterinszint-ellenőrzés. Szükség lehet az influenza és tüdőgyulladáselleni oltásra is.

5. Kevesebb stressz

Sokan túlságosan a hivatalos elfoglaltságaik rabjai, nem törődnek eleget a testmozgással, a családdal és a barátokkal, nem étkeznek helyesen, nem alszanak megfelelően. Mindezek a dolgok emelik a stressz szintjét, ami nincs jó hatással az egészségre és a hosszú élet kilátására.

Az egészséges megőrzéséhez ki kell jelölni a határokat. Nem véletlen, hogy oly sokat hallani a munka és magánélet egyensúlyának szükségességéről. E balansz elveszítése nem csak az egészségre káros, hanem a munkahelyi teljesítményt is rontja. Nem érdemes végkimerülésig hajtani. Nem azért élünk, hogy dolgozzunk, hanem azért dolgozunk, hogy élhessünk! Ezt olyan családokban különösen fontos szem előtt tartani, ahol az idős szülőkért vagy a kisgyermekekért is felelősséget kell vállalni.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA