Ezzel gargalizálj, ha fáj a torkod - 7 természetes keverék, ami valóban hatHír | 2018.01.22.

A tél a torokfájás időszaka: kint hideg, bent pedig meleg van, aki nem öltözik fel jól, könnyen megfázhat. Persze, nem kell rögtön a patikába szaladni, ha a hangunk reszelős, a nyelés pedig fájdalmas lesz: gargalizáljunk a következő természetes keverékekkel, és hamar elmúlnak a tünetek.

1. Só és víz

Ősrégi házi praktika, de még mindig hatásos: keverjünk össze egy negyed kanálnyi sót egy pohár vízzel, majd gargalizáljunk vele. A mix csökkenti a nyálkahártya sejtjeinek duzzanatát, így megszűnik a fájdalmat előidéző belső nyomás.

2. Citrom és víz

A citrom amellett, hogy erősíti az immunrendszert, savas, kellemetlen környezetet teremt a torokban megtelepedett kórokozók számára, amik így hamarabb elpusztulnak. A siker érdekében egy pohár vízbe egy evőkanálnyi, frissen facsart citromlevet tegyünk.

3. Gyömbér, méz és citrom

Ez a keverék különösen effektív, hiszen a citrom erejét remekül kiegészíti a méz antibakteriális, gombaölő hatása, illetve a gyömbér gyulladáscsökkentő képessége. A recept a következő: keverjünk össze egy teáskanál por állagú gyömbért ugyanennyi mézzel, facsarjuk hozzá egy fél citrom levét, majd öntsünk rá egy pohár forró vizet.

4. Zsálya és víz

A zsálya az egyik legismertebb gyógynövény, ha a torokfájás elmulasztásáról van szó. Elsősorban illóolajai révén fejti ki gyulladásgátló, baktériumölő és fertőtlenítő hatását. Szórjunk csészénként 1-2 kávéskanál szárított zsályalevelet forró vízbe, majd hagyjuk 10 percig állni. Ha lehűlt kissé, szűrjük le, és egy csészényi meleg teával öblögessük a torkunkat.

5. Búzafűlé

A búzafűben található klorofil segít megakadályozni a kórokozók terjedését, illetve csökkenti a kínzó fájdalmat is. Szerezzünk be egy csomag búzafüvet (bioboltokban kapható), majd turmixgépben pürésítsük. Ezután szűrjük át egy tiszta gézdarabon, és már gargalizálhatunk is vele.

6. Zöld tea

A zöld tea remek baktériumölő hírében áll, így, ha hamar meg akarunk szabadulni a torokfájástól, célszerű alkalmaznunk. Csészénként 1 teáskanál fűre lesz szükségünk, amit forró vízzel öntsünk le, majd hagyjunk állni 10 percig. Ezután szűrjük le, és a langyos teával öblögessünk.

7. Kurkuma és víz

A kurkumát méltán emlegetik úgy, mint a legerősebb antioxidánsok egyike, így ne féljünk bevetni torokfájás esetén: hamar megöli a baktériumokat és segít a szervezetnek az újratöltődésben. Fél teáskanál kurkumát szórjunk egy pohár vízbe, jól keverjük el, és indulhat a fertőtlenítés.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA