A digitalizáció esélyt jelent a fogyaté­kossággal élőknekHír | 2017.04.05.

Már most rengeteg elektronius eszköz segíti az elesetteket, de sok létezéséről nem is tudnak az érintettek.

A mesterséges plüssállatok a demenciában szenvedőknek, míg a robotok az időseknek lehetnek hasznosak. A fogyatékossággal élőknek a közeljövőben segítséget jelenthetnek a tartalmakat felolvasó szemüvegek és a nyomtatott hírek hangos verziói, az internetes jelnyelv-tolmács szolgáltatások, a tömegközlekedéssel kapcsolatos alkalmazások és a különböző szolgáltatásokat kínáló robotok. Ezek a megoldások ugyanis lehetővé teszik majd, hogy a fogyatékossággal élők az eddiginél sokkal könnyebb és önállóbb életet élhessenek. 

A digitalizáció számos esélyt kínál a fogyatékossággal élők számára, de fontos, hogy ezeket az esélyeket felismerjék és konkrétan ki is használják a szakemberek és a gyártók. Christoph Gisinger osztrák szakember elmondta, hogy az új technika és az alkalmazkodás jelentette kihívás, valamint az új helyzet kezelése az emberiséget elkísérte a teljes civilizációs története során. Az ápolást és a balesetek elkerülését segítő robotokkal kapcsolatos tapasztalatai szerint ezeket az eszközöket nagyon jól fogadták a rászorulók. Az már most látszik, hogy ezek a gépek rendkívüli mértékben megkönnyíthetik a következő években a betegek életét.

Persze az elektronikus eszközök önmagukban nem jelentenek megoldást, és a fogyatékossággal élőknek általában nem a technológia jelenti a határokat a korszerű rendszerek használatakor, hanem egyszerűen nem is tudnak a rendelkezésre álló lehetőségekről. Éppen ezért kellenének általános szabványok, hogy a kifejlesztett megoldások minél gyorsabban minél több ember számára legyenek elérhetők. A technikai innováció egyértelműen a fogyatékossággal élők életének motorja lehet, de csak akkor, ha ezek fejlesztésébe bevonják ezeket a személyeket is, hiszen végső soron ők használják majd az új rendszereket és eszközöket.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA