Szókincsfejlesztő, beszédértési projektet indít hallássérülteknek a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért.Hír | 2017.10.15.

Ez a fajta kommunikációs fejlesztés a hallássérültek sikeres elhelyezkedését, foglalkoztatását és munkavállalását segíti.

Az egyedülálló fejlesztő program kidolgozása és tesztelése jövő héten indul, a tananyagot az Alapítvány szakemberei dolgozták ki. Lényege, hogy a hallássérült embereket megtanítsák a magyar nyelv és nyelvtani szabályok helyes alkalmazására, a hangzó, magyar nyelv és beszéd elsajátítására szájról olvasással, videó-anyagokkal és jelnyelven is. A Munka-Kör Alapítvány új projektjével támogatni kívánja a hallássérültek nyelvi képességeinek fejlesztését, meglévő szókincsük bővítését. A grammatikai feladatokkal és a helyesírás gyakorlással az írási-, és a beszédértési készségüket szeretné fejleszteni.

Hangsúlyt kap a tananyagokban a jelnyelv és a szó összekapcsolása, a kép és szó összevonása, a szinonima szavak megismerése. A cél az, hogy a kommunikáció javításával segítsék hallássérültek tranzitálását, a nyílt munkaerő-piacon való elhelyezkedését, a munkaadókkal, munkatársakkal való mindennapi interakciót, és ezzel megelőzzék a munkahelyi fluktuációt is. 
Az Alapítvány mindezzel segíteni szeretné a hallássérültek kommunikációját, ami elősegíti a társadalomba való beilleszkedésüket, és a munkahelyen való helytállásukat is.  

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA