Chilében kutyákkal segítik az autista gyerekeket a fogorvosnálHír | 2017.05.13.

Az autizmussal élők számára a leghétköznapibb helyzetek is ijesztően hathatnak, nem hogy egy fogászati kezelés, ami szinte mindenkit kiborít. Chilében ezért a más területeken is jól bevált öreg barátokat: a kutyákat hívták segítségül, hogy jelenlétükkel oldják az autista gyerekek feszültségeit. 

Diego Rosales annyira rettegett, mikor fogorvoshoz kellett mennie, hogy 4 évesen rendszeresen megharapta fogorvosát. Aztán jött a fordulat: a most 9 éves kisfiú már sokkal nyugodtabb a kezelések alatt: és mindezt egy fekete labradornak, Zuccának köszönheti, aki támogatja őt legnagyobb félelmei leküzdésében.

Az autizmussal élő gyerekek számára különösen sok kényelmetlenséget jelent egy ilyen szituáció: az éles fények, a fizikai közelség, az ijesztő hangok teljesen kiborítóak lehetnek. Sokuknál nyugtatót kell használni, hogy el tudják végezni a feladatot, ez pedig messze nem egészséges szervezetükre nézve.

Az autizmus csak egy a sok felhasználási terület közül, ahol a segítő kutyákat alkalmazni tudják. Számos kutatás bizonyítja, hogy az autista gyerekek szociális nyitottsága, érettsége gyorsabban fejlődik egy kutya rendszeres

Raul Valera felismerte a helyzetben rejlő lehetőséget, és otthagyta munkáját, hogy új végzettséget szerezzen, mint autista gyerekeket segítő terápiás-kutya tréner.

Nem sokkal később útjára indított egy non-profit szervezetet, a Junto a Ti-t („Melletted”), ahol kimondottan a fogorvosi látogatásokra specializálja képzéseit. Jelenleg hat kutyával dolgoznak.

„Zuccát már korábban felkészítettük arra, hogy autista gyerekek közt legyen, de arra külön trenírozni kellett, hogy a fogorvoshoz kísérje őket, hiszen például hozzá kellett szoktatni a sikításhoz, kiabáláshoz, a fúró hangjához, hogy minden esetben maradjon a gyerekek mellett, nyugodtan, még akkor is, ha esetleg meghúzzák a szőrét” – meséli  Valera.

Eddig a kutyák közel 50 gyereknek segítettek már a fogorvosnál.

Egyik nap Diego épp kezelésen vett részt, de úgy, hogy Zucca mellette volt, egyetlen kiabálást sem lehetett hallani. Sőt, a kisfiú csak a kutyával foglalkozott, amíg kihúzták egy fogát. Még mosolygott is, mikor hazavihette egy kis ajándék dobozban, hogy éjjel a fogtündérnek adhassa. Reméljük, teljesült a kívánsága…

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA