Szemmel is vezérelhető lesz a Windows 10Hír | 2017.08.14.

A Microsoft egy olyan új funkción dolgozik a Windows 10-hez, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók a szemeikkel vezérelhessék az operációs rendszert.

Az Eye Control nevű funkció már részét képezi a legújabb kiadásoknak és a kompatibilis hardverekkel használható is. Az egyik ilyen hardvert, amelynek neve Eye Tracker 4C, a Tobii nevű svéd cég kínálja. A megoldást eredetileg számítógépes játékokhoz alkották meg. A Microsoft viszont arra akarja használni a technikát, hogy kiváltsa az egeret és a billentyűzetet.

Az Eye Control elsősorban azoknak az embereknek segíthet, akik valamilyen okból nem tudják kezelni a hagyományos beviteli eszközöket. A technológia használatához mindössze egy kamerára lesz szükség, amely képes érzékelni a felhasználó szemmozgásait. A Microsoft blogbejegyzése alapján a technológia kifejlesztése Steve Gleason korábbi profi amerikaifutball-játékos egyik e-mailjére vezethető vissza. Gleason ugyanis amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenved és arra kérte a társaság munkatársait, hogy hozzanak létre egy olyan technológiát, amely megkönnyíti az ALS-ben szenvedők életét. (Három évvel ezelőtt a jegesvödör kihívás erre a betegségre akarta felhívni a figyelmet, de aztán kicsit félresikerült.)

A szakemberek megalkották az Eye Gaze nevű szemmozgásokkal vezérelhető kerekesszéket Gleason számára, aki az eszközt akár egy Surface készülékről is vezérelheti. A kerekesszéket Satya Nadella a 2014-es Microsoft Hackathon verseny nyertesének választotta meg. Az ALS-közösségtől érkező visszajelzéseknek köszönhetően végül létrehoztak egy kutatócsoportot kifejezetten az Eye Tracking kutatására. A csapat felelt az Eye Control fejlesztéséért. A funkciót a július végén megrendezett idei Hackathonon mutatta be az óriáscég. Jake Cohen, a csoport termékmenedzsere azt közölte, hogy lassan kezdi megérteni, hogy milyen kihívásokkal kell az ALS-ben szenvedőknek naponta szembenézniük. Az Eye Control jelenleg csak béta verzióban érhető el, a további fejlesztési ütemtervről és a kompatibilis hardverekről a Microsoft nem árult el részleteket.

Az Sg.hu napokban írt arról az új szenzorról, amelyet amerikai és kínai tudósok fejlesztettek ki és amely érzékeli, ha valaki szemmozdulatokat végez, például kacsint. Az új szenzor segítségével egy számítógép akár kezek nélkül is vezérelhető és elsősorban azoknak az embereknek segíthet, akik például amiotrófiás laterálszklerózisban szenvednek.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA