Díjnyertesek a Munka-Kör Alapítvány design termékeiHír | 2018.04.04.

A Salva Vita Alapítvány által szervezett Segítő Vásárlás program eredményhirdetése zajlott március 27-én a budapesti Kortárs Építészeti Központban. A Munka-Kör Alapítványt a hallássérült Jakab Alexandra, Dobra Sándorné Ildikó, Virág Ferencné és Kiss Bernadett képviselte munkáival.

A designer-ek Surján Kornélia (Papírékszerek) és Kiss Bernadett (Reuse Set) voltak.

A Design Randi projektet 2014-ben indította el a Salva Vita Alapítvány abból a célból, hogy a fogyatékossággal élő embereket foglalkoztató műhelyeket és a kortárs design-t támogassa, amely lehetőséget ad a kortárs ízlésnek megfelelő piacképes termékek létrehozására. A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatta. 

A bemutatásra került tárgyak mindegyike a Segítő Vásárlás Design Randi című pályázatra érkezett és a zsűri által a Segítő Vásárlás webáruházába javasolt pályamű. 18 tervező állított ki és 23 tárgy/tárgykollekció látható a kiállításon. Ezekből Jakab Alexandra és Virág Ferencné a papírékszereket, Dobra Sándorné Ildikó és Kiss Bernadett a kosarakat, tárolókat készítette. Mindez összhangban készült az alapítvány szerteágazó fejlesztést megcélzó törekvéseivel, távmunka keretében személyes helyszíni támogatással, audio-mentorálással, nagyon kemény összehangolt munkával, videós segédanyagok készítésével.

Szeretnénk kiemelni Papp Eszter, szintén hallássérült munkáját is, aki korábban az alapítvány munkatársa volt, most pedig a Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület Design Randi tervezője. Ő a kiállított tárgyak közül a Mindennapi Kenyerünk című kosár tervezője.

Surján Kornélia textiltervező iparművész, designer a kiállított tárgyak közül több alkotásnak a tervezője. Az általa megálmodott papírnyakékek újszerűségét a tölcsér formájú papírgyöngyökön megjelenő fekete-fehér nyomtatott szövegek, néhol színes, finom felületei, rajzolatai, és a felhasznált színes akril kövecskék, gyöngyök, ezüstszínű ékszerszerelékek kontrasztja adja. Nagy örömünkre a Papírékszerekkel elnyerte a designerek díját, ezzel mi is a négy díjazott között vagyunk, melyet „Kiemelkedő gyártó munkáért” elismerő oklevéllel jutalmaztak. A Papírékszereket Jakab Alexandra, Virág Ferencné készítette.

Dobra Sándorné Ildikó és Kiss Bernadett a Reuse termékcsaládot kizárólag újrahasznosított anyagokból (újságpapír) alakítja ki. A termékcsalád részét képezik: poháralátétkészlet, tolltartó és egy különleges tároló, amelynek teteje egy stresszlevezető asztali játék is egyben.

Papp Eszter divat és stílus tervező. Születése óta hallásmaradvánnyal él, de hallókészülékkel jól kommunikál. A bemutatott Mindennapi kenyerünk elnevezésű tárgyat a búzaszem inspirálta. A tervezés, kivitelezés során formailag és színhangulat szempontjából is a búzára hasonlító kenyértartó létrehozása volt a cél. Környezetbarát anyagokból, újrahasznosított újságpapírból jött létre.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA