Itt lesz a szuperkórházHír | 2017.07.12.

Van hová építeni a Dél-Budára tervezett szuperkórházat, a kormány múlt pénteken megszerezte a kiszemelt telkeket – tudta meg a Népszava. Az értesülést Balog Zoltán humánminiszter meg is erősítette az ATV műsorában kedd este.

Sokáig kétséges volt, hogy a dél-budai szuperkórház helyének kiszemelt 14,5 hektáros területet, a budai Dobogót, az egykori Akasztóhegyet sikerül-e megvásárolnia az államnak. A terület nagyobb részben magántulajdon volt és hosszas alku előzte meg a mintegy ötmilliárd körüli adás-vételt.

Múlt héten még arról írt a HVG, hogy nincs hová építeni a szuperkórházat, mert a terület nagyobb részének magánszemélyek a tulajdonosai, B-terv pedig nem nincs. A lap szerint Orbán Viktor maga is nyomást gyakorolt az üzlet érdekében a terület tulajdonosaira, amikor egy határozatba belefoglalta: „Ha a hét végéig nem sikerül az állami tulajdonba vételhez szükséges szerződéseket megkötni, a kormány eláll a vételi szándékától.”

Lázár János a múlt csütörtöki kormányinfón mindezt nyomatékosította mondván, ha nincs üzlet, van a közelben két másik, kórházépítésre alkalmas terület. Úgy tűnik, hatott is a kormányzati szigor, mert mint azt lapunk kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya írta: „Az ingatlanok állami tulajdonba kerülésére vonatkozó megállapodásokat 2017. július 7-én megkötötték. Ennek eredményeként más helyszín keresése nincs napirenden."

Az első nagy centrum helyét, a budai sürgősségi ellátóét már többször is kijelölték: így volt Kelenföldön, az Etele tér környékén, de tervezték a budai Dobogóra, az egykori Akasztóhegyre is. Ezt tavaly nyáron még úgy képzelték, hogy a Szent János Kórház "aktív" részlegeit (például a belgyógyászata és a baleseti sebészetét), valamint a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológiáját, s szívsebészetét költöztették volna oda 812 ággyal. Volt olyan verzió is, amely szerint a János kórház területén is lettek volna fejlesztések, ám ezt elvetette a kormány.

Úgy tudjuk, a mostani konszenzusos tervek szerint végül a Szent János például belgyógyászati, sebészeti és diagnosztikai részlegei az Egyetem Kútvölgyi tömbjébe költöznének, így ezzel ott jöhetne létre a János kórház sürgősségi ellátóhelye. A Dél-pesti Centrum számára az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint az Országos Kardiológia Intézet bázisán, a Nagyvárad térhez közel, a Haller utca mellett építenének egy új tömböt. A harmadik centrum, az Észak-pesti, a Honvédkórház új épületeiben lenne. Információink szerint ugyanakkor a választások előtt mindebből legfeljebb az úgynevezett társkórházak fejlesztése kezdődhet meg néhány tízmilliárdos összegből, és legfeljebb két alapkövet - a Honvéd Kórház területén az Észak-pesti Centrumét, valamint a dél-budaiét tehetik le.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA