Alapvető hibák, amiket szinte minden álláskereső elkövetHír | 2018.07.13.

Az álláskeresés számos olyan folyamatból áll, melyeknek harmóniába kell kerülniük ahhoz, hogy a kívánt állást megkaphassuk. Önéletrajzok, kapcsolatépítés, motivációs levelek, interjútechnikák és a kiválasztókkal való kommunikáció – mind kritikus összetevője az álláskeresésnek. Talán nem meglepő, hogy ebben a bonyolult játékban számos buktatóval is számolni kell. A leggyakoribb 15 hibára és azok megoldására világít rá cikkében a Recruiter.

Az önéletrajzban elkövetett 3 leggyakoribb hiba

1. Nyelvtani hibák és elgépelések

A legtöbb munka megköveteli, hogy odafigyeljünk a részletekre. A nyelvtani hibák, elütések szembeszökő jelei lehetnek annak, hogy a figyelem nem az erősséged. Mindig nyomtasd ki az önéletrajzodat, és olvasd el, mielőtt elküldenéd. Sőt még jobb, ha mások is átnézik. Több szem többet lát.

2. Nem sikerül egyértelműen bizonyítanod a sikereidet / listaszerűen, általánosítva sorolod fel a felelősségi köreidet

Amikor leírod korábbi munkahelyeidet, gyakran a „felelős valamiért” szófordulattal élsz, hiszen tudtára akarod adni a munkáltatónak, hogy komoly, felelősségteljes feladatokat végeztél, és ki akarod emelni az elért sikereidet. Azonban mindezt ne tedd passzív mondatokban. Ugyan a legtöbb álláshirdetés is felsorolásszerű, passzív mondatokat használ, te fogalmazz kerek mondatokban, és ne általánosítva írj, mintha harmadik személyről szólnál, hanem egyes szám első személyben magadról beszélj.

3. Ugyanazt az önéletrajzot használod minden egyes jelentkezésed alkalmával

Lehet, hogy ugyanazokra a munkakörökre jelentkezel, mégis vedd figyelembe a munkaköri leírás sajátosságait, és azokhoz igazítsd a jelentkezéseket. Ez megnyugtat afelől, hogy az önéletrajzod nem akad fenn az ATS-en (jelentkező nyomkövető rendszeren), mivel tartalmazza az elvárt kulcsszavakat.


A kapcsolatépítésben elkövetett 3 leggyakoribb hiba

1. Azt gondolod,  a kapcsolatépítés annyit tesz, hogy azonnal szívességet kell kérni

Az emberek tévesen azt feltételezik, hogy a kapcsolatépítés rögtön személyes nyereséggel jár. Ez persze igaz is lehet egy nagyon általános értelemben, de ez a nyereség lehet olyan egyszerű dolog is, mint a kapcsolati hálód bővülése. Ne számíts tehát arra, hogy rögtön bemutatnak annak a cégvezetőnek, akinél munkát szeretnél vállalni.

2. Nem nyújtasz másoknak segítséget

Ha tényleg csak személyes hasznot vársz a networkingtevékenységből, valószínű elfelejtesz önzetlen segítséget nyújtani másoknak. Más szóval: a kapcsolatépítés kölcsönösségen alapul. Néha már az is elég, ha csak jelzed másoknak, hogy számíthatnak rád.

3. A kapcsolatépítést kizárólag szakmai eseményeken tudod elképzelni

Ez szintén téves elképzelés, hiszen ha visszatekintesz az életedre, beláthatod, hogy gyakran a legváratlanabb helyeken futsz össze valakivel: egy kávézóban, étteremben vagy a buszmegállóban. Érdemes tehát úgy általában nyitottan állni az emberekhez, hiszen sosem tudhatod, hogy egy spontán „helló” mikor fordul át gyümölcsöző kapcsolattá.


A motivációs levélben elkövetett 3 leggyakoribb hiba

1. Nem testreszabott a leveled

Ahogy az önéletrajz esetében, itt is mindig különféle motivációs leveleket kell írni a megpályázni kívánt pozícióhoz igazítva. Az interneten található sablonok közé beszorított motivációs levél zsákutca. Ha nem fektetsz bele többletenergiát, miért várod el a HR-estől, hogy beléd invesztáljon?

2. Nem utalsz az adott cégre

Ha csupán a képességeidről zengesz litániákat, de azok nem kapcsolódnak a vállalati célokhoz, a HR-es nem fogja érezni az elkötelezettségedet. Nemcsak magára az állásra jelentkezel, hanem egy olyan pozíciót pályázol meg, melyet egy adott cég hirdetett meg, és ennek a cégnek bizony van egy sajátos kultúrája, hírneve és küldetése. Ezért azt kell megmutatnod, hogy milyen személyes kapcsolódásod van mindehhez, hogyan illenél bele ebbe a környezetbe.

3. Túl hosszúra írod a levelet

A kísérőlevél hatékonysága egyáltalán nem a benne foglalt szavak számától függ, sőt egy terjengős írás akár el is rettentheti a HR-est az olvasástól. Az összegzés és a lényegretörés ráadásul egy fontos képesség, amit a HR-es máris tesztelhet az írásod alapján. Mark Twain azt mondta: „nincs időm rövid levelet írni, ezért írok egy hosszút inkább”, ezzel is utalva arra, hogy a lényeg megfogalmazása sokkal több időt és energiát követel, mint bő lére ereszteni a gondolatokat. Fókuszálj a lényegre, tedd személyessé, fűszerezd egy kis humorral – ez a jó motivációs levél receptje.

Az interjú alatt elkövetett 3 leggyakoribb hiba

1. Nem hagysz magadnak elég időt az interjúra

Az interjúk általában hosszadalmasak, ezért győződj meg róla, hogy nem kell utána sehová sem rohannod. Ellenkező esetben feszült leszel, rövidre fogod, esetleg nem találkozol azzal a személlyel, akit az interjúztató be akar neked mutatni.

2. Nem tartasz szemkontaktust / szegényes a testbeszédet

A kézfogástól kezdve a tartásodig a testbeszéded hatni fog az interjúztatóra, még ha nem is tudatosan. Az interjúztatónak kb. 6 perc és 25 másodperc kell ahhoz, hogy valamiféle benyomása alakuljon ki rólad. Ez elég kevés idő ahhoz, hogy végigvedd munkatapasztalataid fontos állomásait, ezért hiába tartogattad a végére a nagy durranást, a HR-es már eldöntötte, hogy szimpatikus vagy-e neki vagy sem.

3. Nem ismered a céget

Ha kevés, netán semennyi kérdésed sincs a HR-es felé, illetve nem ismered a céget eléggé, biztos, hogy búcsút inthetsz a lehetőségnek. Ha megkérdezik, miért akarsz itt dolgozni, van rá átgondold válaszod? Vésd jól az eszedbe, hogy nem egy állásra jelentkezel, hanem egy bizonyos céghez.


A HR-essel vagy a fejvadásszal való kommunikációban ejthető 3 leggyakoribb hiba

1.  Túl bizalmaskodó vagy velük

Lehet, hogy már átestél a 12 körös interjú 11. körén is, és eközben egész jó kapcsolat alakult ki köztetek, de ne feledd, profinak kell lenned. Ezek az emberek nem a barátaid, ezért vigyázz, hogyan kommunikálsz velük. Ha hirtelen haverkodós, hátba veregetős lesz a stílusod, gyorsan kieshetsz a pixisből.

2. Túl gyakran érdeklődsz az eredmények felől

Senki sem akarja jobban lezárni a kiválasztási folyamatot, mint a HR-menedzserek és a fejvadászok. Természetesen nem gond, ha ézsszerű keretek között érdeklődsz a pályázati eredmények kihirdetésének időpontjáról, de ha naponta teszed ezt, nemcsak nem kapod meg az állást, de juszt se fognak téged értesíteni erről.

3. Nem reagálsz a leveleikre időben

Az érem mások oldala, ha a munkáltatótól érkező megkeresésekre nem adsz időben választ. Az e-mailek gyorsan felhalmozódnak, ezért könnyű figyelmen kívül hagyni a legfontosabbakat. Rendszeresen ellenőrizd a leveleidet, és reagálj rájuk még aznap.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA