Erre a 8 dologra semmiképpen ne keress rá a munkahelyi gépedenHír | 2018.06.20.

Akármi is legyen az érdeklődési köröd, otthon guglizz rá, ne a a gyárban, mert megbánhatod.

Azt, hogy milyen kereséseket folytatsz a munkahelyi gépeden, bármikor kideríthetik. Egyes helyeken szólnak, hogy rendszeresen monitorozzák, mit csinálsz a cég számítógépén, munkaidőben, a cég pénzén (ez a jogszerű eljárás). Máshol nem szólnak (ez jogszerűtlen), de ettől még nyugodtan kirúghatnak, ha lebuksz, legfeljebb más indokkal – ilyet mindig lehet találni.

Ugyanígy ne vásárolj webáruházakban, ne folytass magánlevelezést, ne intézd a bankügyeidet a céges gépen. Az adatok általában akkor is nyomon követhetők, ha rendszeresen törlöd a keresési memóriát.

Egyes helyeken eleve blokkolják a kísértésbe vivő oldalakat, például a közösségi médiát, de ahol nem, ott fokozott óvatosságra van szükség.

Erre a 8 dologra például soha ne keress rá a munkahelyi gépeden:

Pornó- és más kifogásolható oldalak
Ez látszólag teljesen nyilvánvaló dolog, sokan mégis bele-belekukkantanak pár pornóoldalba munkaidőben. Sőt. Nagy port vert fel például, hogy a brit parlament hivatalaiból 2012-ben két hónap alatt több 300 ezer pornókeresés érkezett. Vagyis a képviselők és stábtagjaik erotikus tartalmakkal tették színesebbé a szürke munkaidőt – az adófizetők pénzén. Egy baltimore-i (USA) dolgozót elbocsátottak, miután havi 39 munkaórát töltött pornóoldalak látogatásával. Ebből volt olyan nap, hogy a nyolcból hat órát szörfözgetett felnőtteknek való site-okon. 
Nem minden lebukás jár kirúgással, de egy alapos dorgálás ez ügyben nagyon kellemetlen, és az illető lesheti, mikor léptetik elő vagy kap fizetésemelést.
Az erotikus tartalmakon kívül szintén a no-go zónába tartoznak a különösen brutális közúti baleseteket ábrázoló felvételek, továbbá az extrém erőszakot ábrázoló dokumentumok, például az Iszlám Állam lefejezéses videói vagy a különféle diktatúrák ellenzékiek, nemzeti kisebbségek ellen alkalmazott minden képzeletet felülmúló módszereit bemutató beszámolók. A sor végtelen, de nem folytatjuk, nem akarunk tippeket adni.

Titkos belső információk
Nem érdemes egy folyosói pletyka hallatán rákeresni olyasmire, amit a cégvezetés egyelőre nem akar nyilvánosságra hozni. Ha ránk tartozik, hamarosan úgyis jön egy hivatalos körlevél, ha nem tartozik ránk, inkább ne bolygassuk.

A maszek munkákkal kapcsolatos oldalak
Sokunknak van maszek munkája, írogatunk, fordítgatunk vagy könyvelgetünk ide meg oda, esetleg kis webáruházunk van. Mindez maradjon is a magánszektorban (a maszek a magánszektor kifejezésből képzett nyelvi lelemény, a mára szinte elfeledett Kellér Dezső humoristát illeti érte a köszönet), mert egyik munkáltató sem örül, ha az ő pénzén valaki a saját kis vállalkozását működteti.

Álláskereséssel kapcsolatos portálok
Szigorú retorziókhoz vezethet, ha a munkáltató rájön, hogy munkaidőben más pozíciók után érdeklődünk, különösen, ha kiderül, hogy a fő piaci versenytársról van szó. Régi mantra, hogy addig kell új állást keresni, amíg még megvan a régi, de ezt nem az aktuális munkahelyen kell tenni.

Társ- és szexpartnerkereső oldalak
A magánéletét mindenki élje otthon vagy legalábbis a munkahelyén kívül. Ennyi.

Bulizással, nyaralással, esküvővel kapcsolatos oldalak
Az örömteli élményekkel járó eseményeket valóban jól meg kell tervezni, de lásd mint a fenti pontban.

Hosszan tartó szörfölgetés a hobbinkkal kapcsolatban
Majdnem mindenkinek van valamilyen kitüntetett érdeklődési köre, irodalom, film, zene, sport, divat, újabban a drónröptetés, és van, akit a tőzsdei árfolyamok aktuális állása érdekel szenvedélyesen. Egyetlen munkáltató sem nyúl ostorhoz, ha valaki munkaidőben néha bele-belekukkant ilyen oldalakba, de nem szabad túlzásba vinni. Ha a főnök azt veszi észre, hogy a munkaidő fele divatbloggerek youtube-csatornáinak megtekintésével telik, abból baj lesz.

Szakemberek keresgélése
Ha elromlik a mosógép, a legtöbben barátoktól, ismerősöktől kérnek referenciát, hiszen kevés a megbízható szaki, mint a fehér holló. De előfordulhat, hogy nem áll rendelkezésre jó tanács, ezért magunknak kell szerelőt, fuvarozót, ingatlanost keresnünk. Természetesen ez sem munkaidőben intézendő, bármilyen nagy a kísértés.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA