Az ülőmunka az új rák – mit tehetünk ellene?Hír | 2017.07.11.

Sokat tehetünk az ülőmunka egészségünkre káros következményei ellen. A munkáltatónak pedig kötelessége olyan körülményeket biztosítani, ahol mindenki a lehető legkevesebb kockázattal dolgozhat.

Az amerikai munkavállalók nyolcvanhat százaléka végez ülőmunkát, és tölti napjának nagy részét a számítógép monitorja előtt. És ez valószínlegű nem csak a tengerentúlon van így. A szakértők szerint az ülőmunka az új rákkeltő faktor, mint a dohányzás: naponta 8-10 órányi ülés negatív hatással van az egészségünkre, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, diabéteszt okozhat, és egyes rákfajták kialakulása is neki köszönhető, miközben a monitor bámulása a látásunkat károsítja.

A legjobb persze az volna, ha soha nem ülnénk le többé a laptopunk elé, vagy legalábbis minimálisra csökkentenék az ott töltött időt, de valljuk be, ennek nem sok realitása van. Mégis a rendelkezésünkre állnak olyan módszerek, amelyekkel csökkenteni tudjuk az ülőmunka ránk gyakorolt negatív hatását, és meg tudjuk őrizni vitalitásunkat.

1. Védjük a látásunkat
Amikor a számítógépek a dolgozók napi munkájának részeivé váltak, a monitorok még nem voltak annyira vibrálóak, mint manapság, ezért a legrosszabb mellékhatás legfeljebb egy kis szemszárazság vagy fejfájás lehetett. A mai LED-képernyők ellenben olyan elváltozások okozói lehetnek, mint az úgynevezett makuladegeneráció (szemfenéki meszesedés), amely eddig az időskori látásromlással volt kapcsolatba hozható, és gyógyítása sajnos a mai napig nem lehetséges. Ez pedig igen nagy baj, ugyanis akár a központi látás teljes elvesztését is okozhatja.

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a LED-képernyők világítása akár 23%-ban megnövelheti a retina sejtjeinek halálát, hacsak nincs megfelelő ellenintézkedés. Az olyan szemvédő programok, mint például a Reticare, elnyelik a káros sugárzást, ezért kímélik a szemet, és csökkentik a fejfájás és a fáradtság kialakulásának esélyeit.

A védőszűrők mellett figyelnünk kell az úgynevezett 20-20-20-as szabály betartására is: minden 20. percben 20 másodpercre bámuljunk folyamatosan egy kb. 20 láb távolságban lévő tárgyat, és tegyük ezt szokásunkká. Végül pedig évente menjünk el látásvizsgálatra.

2. Mozogjunk többet
Mindössze annyit kell tennünk, hogy egy kis extra mozgással ellensúlyozzuk a napi üldögélés negatív hatásait. Egy héten legalább egyszer vagy kétszer végezzünk jógagyakorlatokat, meditáljunk vagy a nap folyamán iktassunk be pár nyújtógyakorlatot. Munkatársainkat is bátorítsuk arra, hogy óránként 10 percre álljanak fel, sétáljanak egy kicsit az irodában vagy a háztömb körül. Ez felfrissíti a dolgozók elméjét és testét, és a munkahelyi teljesítményre is jó hatással van.

3. Együnk egészségesen, igyunk sok vizet
Nem titok, hogy az irodai élet kedvez az egészségtelen étkezési szokások kialakulásának. Az alkalmazottak túl sokat nassolhatnak a képernyő előtt, és megfeledkezhetnek a vízivásról. Ha a munkahelyünk ingyenes harapnivalókat biztosít a dolgozóknak, próbáljuk elérni, hogy ezek inkább zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak legyenek.

Ma már léteznek olyan intelligens palackok, amelyek nyomon követik a víz- és az elektrolit-szintet (vagyis a test vízháztartásának képező ionok szintjét). Persze mindez szükségtelen, ha ügyelünk arra, hogy legalább 2 litert vizet megigyunk a munkaidő során.

Nem kell az egészségünket feláldozni az ülőmunka oltárán. A fentiekhez hasonló egyszerű megoldásokkal nemcsak magunknak teszünk jót, de vezetőként azt is elérjük, hogy a munkavállalók szívesen dolgozzanak a cégünknél, és a jelöltek számára is vonzó legyen a cégkultúránk.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA