Így szabotálod az álláskeresést anélkül, hogy tudnál rólaHír | 2017.05.16.

Néhány év már eltelt azóta, hogy utoljára állást kerestél, de most úgy érzed, itt az idő új lehetőségek után nézni. Azt gondolod, könnyű menet lesz, meg fogod tudni csinálni. Jelentkezel online hirdetésekre, behunyod a szemed, hátradőlsz és várod a sült galambot. De a telefon nem csörög. A munkaerőpiac ugyanis már nem olyan, mint régen. Ami még működött pár évvel ezelőtt, azzal nem leszel sikeres 2017-ben. Akadályozod az előremeneteled, ha nem veszed észre, mi az, ami gátol a sikeres álláskeresésben. Mik lehetnek a leggyakoribb buktatók?

1. Semmiféle stratégiád nincs
Ha még mindig ragaszkodsz a népszerű online álláskereső portálokhoz, az kevés lehet. Tudnod kell, hogy körülbelül 100 ember jelentkezik minden egyes online álláshirdetésre. Ez azt jelenti, hogy 1%-os sikerességi aránnyal indulsz egy-egy állás megszerzésére. Ez tényleg nem sok.

Nyilvánvaló tehát, hogy ez nem a legjobb módja az álláskeresésnek, kivéve, ha nem egészíted ki egy komolyabb önmarketinges tervvel. Igazi stratégának kell lenned ahhoz, hogy eljuss a megfelelő emberekhez, azokhoz, akik dönthetnek afelől, hogy alkalmaznak-e téged, vagy valaki másnak ajánlanak. A siker a kapcsolatokon és a tervezésen múlik.

2. Azt gondolod, hogy a saját magad által írt önéletrajz valóban téged képvisel
A munkaerőpiacon folytatott játék arról szól, hogyan tudod eladni a saját értékedet. Ez azt jelenti, hogy túl kell lépned az önéletrajzokon, és egyedülálló személyes márkát kell építened, mellépedig a hozzá tartozó márkaüzenetet.

Mindenkinek van tapasztalata, ez nem differenciáló erő. Írd meg szakszerűen az önéletrajzodat, de legyél jelen a LinkedInen, vezess blogot és legyen széles kapcsolati hálód.

3. Nem vagy ott a neten
Hahó, nem a kőkorszakban élünk, itt már minden digitális. Minden egyes fejvadász és kiválasztó szakember először a weben fog utánad érdeklődni. Ha láthatatlan vagy a neten, érdemes fontolóra venned egy személyes weboldal létrehozását, és aktívabban használni a LinkedInt.

4. Félsz attól, hogy olyan embereket érsz el, akiket nem ismersz
Hiába vagy introvertált személyiség, túl kell jutnod a zárkózottságodon, ha szeretnéd, hogy neved legyen a szakmában. A munkahelyek 70-80%-át soha sem hirdetik meg, ami azt jelenti, hogy a networking a mai kor munkaerőpiacának legfontosabb játéka. Ideje kinyílnod a világra, részt venned különféle networking eseményeken, egyesületi találkozásokon, konferenciákon és workshopokon.

5. Eltökélted, hogy mindre nyitott leszel
Ez szép törekvés, ám ha azt a képet akarod mutatni magadról, hogy mindenhez értesz, az emberek gyanakodni fognak, hogy valójában semmihez. Ez a hozzáállás hasonló ahhoz, amikor baj van a háztetőddel. Vajon olyan ezermestert hívsz, aki vízvezeték-szerelő, kertészmérnök, szobafestő-mázoló és bádogos egy személyben, vagy inkább egy szakértő tetőfedőt, aki kizárólag ezzel foglalkozik? A munkáltatók szakértőket szeretnének felvenni – ezt jegyezd meg mindenképpen!

6. Kifogásokat gyártasz, miért nem tudsz munkát találni
„Ez nem éppen hiányszakma.” „Nagyon rossz a gazdasági helyzet.” „Túl öreg vagyok én már egy új álláshoz.” „Túl fiatal vagyok ahhoz, hogy komolyan vegyenek.” Folytassuk még?

Az igazság az, hogy te teremted meg a valóságodat. Ne mondogasd magadnak, hogy képtelen vagy megcsinálni valamit, hanem tégy meg érte mindent, ami csak rajtad múlik.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA