8 ok, amiért nem hívnak vissza az állásinterjú utánHír | 2017.04.29.

Az első interjú kör meglepően jól ment, ám hetek teltek el, és semmi hír a cég felől. Végül megkapod az elutasító e-mail, amelyről szinte ordít, hogy automatikusan generált, klisékkel teli szöveg, és persze semmi magyarázat nincs arra, vajon miért nem feleltél meg az elvárásoknak. Mi lehetett a baj?

Hogyan tudnál javítani az esetleges hibáidon, ha senki sem ad visszajelzést arról, mit csináltál rosszul? Jamie Hichens, a Glassdoor szakembere összesen 8 okot sorakoztatott fel, mi állhat a sikertelenség hátterében.

1. Felkészületlen voltál
Mielőtt számbavennéd az összes lehetséges okot, amiért nem tettél igazán jó benyomást a HR-esekre, kérdezd meg magadtól őszintén, vajon rendesen felkészültél-e az interjúra. Hichens szerint a felkészületlenséget különösen rossz ómennek tartják az első interjúkörben. „Míg például a személyiséget vagy a kulturális illeszkedést nehezebb ellenőrizni, mindenkitől elvárható, hogy megnézze a cég LinkedIn- vagy Twitter-profilját, vagy utánanézzen a Google-ban – mondja a szakértő, és hozzáteszi: – Elengedhetetlen, hogy 10-15 perccel az interjú előtt már a helyszínen legyél, és legyen nálad néhány másolat az önéletrajzodból”.

2. Nem voltál elég lelkes
Az első beszélgetés során az interjúztatónak mindenképpen fel kell mérnie, vajon valóban érdekel-e a munkakör, vagy csak állást keresel. Hichens szerint fontos, hogy szilárd magyarázatot adj arról, mit keresel itt, és miért pont erre az állásra pályázol. Kérdezd meg magadtól: Mi az, amit elsőre vonzónak találtam a vállalatban? Azonosulni tudok a vállalat küldetésével? Hogyan illeszkedik ez a munkakör a szakmai előmenetelembe?

Látogass el a cég sajtóoldalára a honlapján, és szemezgesd át a fontosabb híreket. Nézd meg a kulcsvezetők profiljait is, illetve azt is, hogy az általuk végzett munka vajon inspirál-e téged. Ha ismersz valakit a cégtől, kérdezz rá, miért szeret itt dolgozni.

3. Túl passzív voltál
A felkészülés és a lelkesedés mellett gondoskodj arról is, hogy proaktív maradj végig az interjún, sőt azután is, amit egy köszönőlevél elküldésével tudsz demonstrálni. Hichenst mindig lenyűgözi, amikor egy jelentkező olyan kérdéseket tesz fel, amely segít neki abban, hogy jobban megértse a munkát. Vigyél magaddal egy füzetet, és készíts jegyzeteket a HR-esek válaszaiból.

Miután végeztél az első interjúfordulóval, Hichens azt tanácsolja, hogy küldj egy köszönőlevelet 24-48 órán belül.

4. Túl agresszív voltál
Ha a passzivitás nem a te problémád, akkor lehet, hogy a túl agresszív megnyilvánulásokra kell vigyáznod. Ha túl lelkes vagy, esetleg arrogáns, akkor azt mondod magadról, hogy nehéz veled majd együttműködni. Az interjú alatti hiperizgatottság vagy a mindentudás kényszere arra sarkallhat, hogy félbeszakítsd a HR-est. A közbevágás helyett inkább gondold át jól a válaszaidat, és hozz rájuk konkrét példákat. Ha elakadtál, szedd össze a gondolataidat, és kezdd elölről.

Ami az e-maileket illeti, a gyors válaszadási idő és az alkalmi nyomonkövetés bónuszpontot jelenthet, de légy biztos abban, hogy nem viszed túlzásban a kommunikációt.

5. Fizikailag rossz benyomást tettél rájuk
Hichens szerint az első benyomás a legfontosabb, „a szemkontaktus éppúgy, mint az első kézfogás”. Ami az interjún való helyes öltözéket illeti, Hichens azt tanácsolja, hogy kerüld el az olyan „elterelőket”, mint például a túl sok smink és ékszer, az erős illatfelhő, a túl csillogó haj, mert ezek nélkül az interjúztató arra tud figyelni, amit épp mondasz. Végül pedig mindig tartsd be a megfelelő higiéniai előírásokat.

6. Nem jelezted, hogy sokáig szeretnél maradni
Az első interjúkör során az interjúztatónak fel kell mérnie a jelöltben rejlő hosszú távú potenciált. A HR-es legrosszabb rémálma, hogy időt és energiát fektet olyasvalakibe, aki nem szándékozik túl sokáig a cégnél maradni.

Felkészültél már arra a kérdésre, hogyan látod magad 2/5/20 év múlva? Hichens szerint az ilyen jellegű kérdések segítenek az interjúztatónak megérteni a karrierterveidet, és ha a válaszaid illeszkednek abba, amit ajánlani tudnak, akkor nagy eséllyel maradsz hosszabb távon is.

7. Nem illeszkedsz a kultúrába
Különböző típusú cégek különböző személyiségű embereket keresnek. Például egy formálisabb vállalatnál (banknál vagy ügyvédi irodánál) a nagy egó és a humorérzék nem annyira nyerő, mint egy reklámügynökségnél. Végezz kutatás a vállalati kultúrával kapcsolatban is, hogy megnézd, illeszkedsz-e ebbe a képbe. Fontos, hogy minél többet megtudj a konkrét csapat dinamikájáról is. Ha az interjúztató azt mondja, hogy a közösségi erőfeszítések fontosak a csapat sikeréhez, akkor az önállósági törekvéseid nem igazán fognak bónuszt jelenteni.

8. Nem mutattál pozitív hozzáállást
Hichens megjegyzi, hogy a gorombaság vagy a rossz hozzáállás a legnagyobb mínusz egy interjún. Ne káromkodj és ne panaszkodj jelenlegi munkáltatódról, kollégáidról. Bánj mindenkivel barátságosan, a recepcióstól kezdve a felsővezetőig. Mindig vedd figyelembe, hogy a HR-esnek kevés az ideje, és akkor is maradj tiszteletteljes, ha már az interjú közepén azt látod, hogy nem ez lesz életed legjobb munkahelye.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA