Ép elménket kockáztatjuk a rendszeres éjszakázássalHír | 2018.05.16.

Egy új tanulmány a biológiai óránk érzékenységéről, sérülékenységéről hozott új bizonyítékokat, azt körüljárva, hogy milyen hatással van az emberek mentális egészségére a rendszeres éjszakázás. Brit kutatók által a The Lancet Psychiatry tudományos folyóiratban publikált eredmények arra utalnak, hogy akik aktívabbak éjszaka, azt kockáztatják, hogy mentális betegségek, depresszió, bipoláris zavar alakul ki náluk.

glasgow-i egyetem kutatói 91 105 ember adatait elemezve jutottak erre a következtetésre. A szokatlanul nagy minta annak köszönhető, hogy nem egyéni interjúkkal, kérdőívekkel vették fel az adatokat, hanem a UK Biobank adatbázisából dolgoztak (a UK Biobank egy 500 000 önkéntes részvételével 2006-2010 között zajló, rengeteg mindenre kiterjedő brit egészségügyi kutatás). A kutatók szerint a korábbi tanulmányokhoz viszonyítva ezért tekinthetők az ő eredményeik megbízhatóbbaknak.

A skót kutatók az emberek cirkadián ritmusát vizsgálták, az alvási minták, az immunrendszer, a hormonháztartás adatait elemezve, és összevetve a napi aktív és pihenő időszakok váltakozásával. Az adatok alapján azt is megállapították, hogy nemcsak a depresszió kockázata nő meg az éjszakai alvás megzavarásával, de boldogtalanabbnak és magányosabbnak is érzik magukat azok, akik sokáig fennmaradnak az éjjel.

A kutatók az éjszakai ágyban mobilozást említik többek közt példaként az alvásciklust megzavaró tényezőként, de a túl korai kelés, teázás, kávézás is ide sorolható. Ideális esetben este tízkor lenne jó ágyba kerülni miután megteremtettük az egészséges alvás feltételeit. Ehhez hozzá kell még adódnia a nappali aktivitásnak, azaz az ébrenlét óráit tevékenyen kell tölteni, hogy az éjszakai pihenés teljes értékű legyen.

A kutatók szerint a továbbiakban azt kell majd vizsgálni, hogy milyen genetikai és környezeti tényezők és hogyan befolyásolják a cirkadián ritmus és a mentális betegségek kialakulása közti mechanizmusokat. Mindez azért fontos, mert a világon egyre több ember él nagyvárosokban, ahol minden körülmény adott a cirkadián ritmus megzavarására.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA