Boldogabbak és hatékonyabbak, akik csak négy napot dolgoznakHír | 2018.10.02.

Sikeresnek minősítették a kísérletet, amelyben egy új-zélandi cég dolgozói heti öt nap helyett csak négy napot dolgoztak ugyanannyi fizetésért - írja a Guardian. A kísérlet márciusban és áprilisban zajlott  a Perpetual Guardian nevű 250 fős vagyonkezelő cégnél, a kísérlet eredményét pedig mostanra elemezte ki két, a kísérletet figyelő kutató. 

A cég alapítója, Andrew Barnes azt mondta, azért akarta kipróbálni a négy napos munkahetet, mert sok dolgozóján érezte, hogy munka mellett nehezen tudják elintézni a személyes vagy családi ügyeiket. Barnes elmélete az volt, hogy ha hagyna egy hétköznapot a dolgozóinak, hogy az ügyes-bajos dolgaikat intézzék, akkor sokkal hatékonyabban tudnának dolgozni a maradék négy napban. 

A kísérlet eredménye szerint pedig a főnök elmélete helyes volt: a heti négy munkanapra átálló dolgozók mind azt mondták a kísérletet figyelő kutatóknak, hogy hét százalékponttal kevésbé voltak stresszesek, elégedettebbek voltak a munkájukkal, motiváltabban és elkötelezettebben dolgoztak.  A kísérlet előtt a dolgozók 54 százaléka mondta azt, hogy el tudja intézi a személyes vagy családi ügyeit és a munkahelyi dolgait is, a kísérlet után ez 78 százalékra ugrott. 

A DOLGOZÓK ÖSSZESSÉGÉBEN 5 SZÁZALÉKPONTTAL ELÉGEDETTEBBEK VOLTAK AZ ÉLETÜKKEL A KÍSÉRLET UTÁN.

Mindeközben a munkakedv vagy a hatékonyság sem csökkent, úgy hogy úgy tűnik, a négy napos munkahétnek nincs hátulütője, csak előnyei vannak.

Nem kellett a cég minden dolgozójának átállni a négy napos munkahétre, viszont aki megmaradt a régi rendszerben, az se maradt ki a munkaügyi jófejségből: az öt napot dolgozóknak Barnes lehetővé tette, hogy rugalmasabb munkaidőben dolgozzanak, hogy úgy osszák be a munkaidejüket, ahogy nekik a legkényelmesebb. 

A Perpetual Guardian a kísérlet eredményeit hallva át is állt arra, hogy aki akar, az továbbra is dolgozzon heti négy napot. 

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA