Komoly áttörést ért el a WHO, eltűnhet a gyermekbénulást okozó vírusHír | 2019.11.21.

A hvg.hu oldalon olvasható tájékoztatás arról a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által elért történelmi áttörésről, amely a gyermekbénulást okozó poliovírus egy újabb típusának kiirtásáról szól.

Az elmúlt években komoly nehézséget okozott az Egészségügyi Világszervezetnek, hogy hatékonyan tudjanak harcolni a gyermekbénulás ellen. Azután, hogy az utolsó megbetegedést 2010-ben észlelték Európában, 2015-ben újra megjelent a poliovírus. Akkor Délnyugat-Ukrajnában betegedtek meg a gyermekek, az országban ugyanis csak a gyerekek fele van beoltva a kórokozó ellen. Akkor szerencsére sikerült urrá lenni a problémán, most pedig egy újabb, nagyon fontos lépést tettek a végső megoldás felé.

"A 3-as típusú poliovírus kiirtása jelentős lépés a gyermekbénulás-mentes világ felé, ám még nem szabad hátradőlnünk" – hangoztatta Matshidiso Moeti, a WHO afrikai régióért felelős igazgatója. A gyermekbénulás felszámolásának igazolására létrehozott globális bizottság e heti bejelentése azt jelenti, hogy immár csak a vírus 1-es típusa van jelen a világban, a 2-es típust 2015-ben nyilvánították kiirtottnak.


A WHO 1988-ban indította a gyermekbénulás kiirtását célzó programját, ennek eredményeképpen a fertőzöttek száma 1988 és 2012 között több mint 99 százalékkal csökkent.


Tovább a teljes cikkre: Forrás