Durván károsítja a szemet, ha ilyen a napszemüveged: mire kell nagyon figyelni?Hír | 2018.05.19.

Sokan hiszik, hogy, ha a napszemüveg lencséje elég sötét, az kellőképpen védi a szemet az UV-sugárzás káros hatásaitól. Ez azonban közel sem igaz, ugyanis nem a lencse sötétsége zárja ki a káros sugarakat.

Nem véletlen, hogy az számít jó napszemüvegnek, ami UV-szűrős, ugyanis ez olyan védőréteget képez a lencsén, mely elnyeli az ultraibolya sugarak nagy részét, hogy minél kevesebb jusson át a szemhez. Ha egy napszemüvegen nincs UV-szűrő, annak viselése többet árt a szemnek, mint az, ha az ember egyáltalán nem viselne napszemüveget.

Többet árt, mint használ

A szem - elhelyezkedése révén - alapból védve van: védi a szemgödör, melybe besüllyedve helyet foglal, valamint a szempillák és a szemöldök árnyékolást biztosítanak neki. Erős fény hatására a pupilla automatikusan összehúzódik, és hunyorogni kezdünk - ezek önkéntelen reflexek, melyek szintén a látószervet hivatottak védeni, hogy minél kevesebb napsugár érje a szemgolyót. Sajnos ezek a természetes védelmi faktorok nem elegendőek ahhoz, hogy a káros UV-sugárzást kizárják.

Az automatikus pupillareflex az oka annak, hogy a sötét, ám UV-szűrő nélküli, silány napszemüveg többet árt a szemnek, mint amennyit használ. A sötét lencse ugyanis árnyékot biztosít, mire a pupilla kitágul, és az erős napsugárzás nagyobb mértékben éri el azt. Ez különösen igaz akkor, ha olyan környezetben vagyunk, ahol az ultraibolya sugarakkal károsító, erős napfény még vissza is verődik, például vízfelszínről, fehér homokos partról, betonról.

Akkor milyen a jó napszemüveg?

A fentiek alapján tehát nem igaz, hogy minél sötétebb a napszemüveg lencséje, a szem annál inkább védve van a káros UV-sugaraktól. A sötétített lencse lehet akár áttetsző is, ha megvan rajta a megfelelő fokozatú UV-szűrő, akkor kellő védelmet nyújt. Annak, aki védeni akarja látását, minimum 400-as jelölésű UV-szűrős napszemüvegre van szüksége, ami 100%-os UV-védelemnek felel meg, tehát minden káros ultraibolya sugarat kiszűr.

Sokat segít emellett, ha a napszemüveg lefedi az arcot a szemöldökcsonttól az arccsontig - tehát minél nagyobb a lencséje, annál jobb -, mivel így kisebb eséllyel surrannak be alatta vagy felette a veszélyes sugarak. A széles karimájú kalap vagy sildes sapka viselése is tanácsos - ezek plusz árnyékolást biztosítanak -, és nem ajánlott délelőtt 11 és délután 15 óra között huzamos ideig a napon tartózkodni.

Az UV-sugarak káros hatásai képeken

Rengeteg betegség, valamint az enyhe és súlyos fokozatú látáskárosodás - legrosszabb esetben a teljes vakság - is megelőzhető a jó minőségű napszemüveg viselésével, ugyanis az ultraibolya sugarak számos csúnya károsodást okozhatnak szemen és bőrön egyaránt.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA