Nyaralás magas vérnyomással: 5 szabály, amit be kell tartani, hogy ne legyen bajHír | 2018.05.27.

A megváltozott környezet külön odafigyelést igényel!

A nyaralás nemcsak a láblógatás, hanem egyúttal az utazás, az új ízek és az ezzel járó stressz időszaka is.

Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája szerint a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek külön is érdemes felkészülniük ezekre a hetekre.

Alapszabályok magasvérnyomás-betegséghez

- A magasvérnyomás-betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a változás és a stressz - mely lehet akár pozitív is - drasztikus változásokat idézhet elő a vérnyomásértékekben, ami pedig növeli a szívinfarktus és a stroke rizikóját is. Nem kell azonban megijedni, mindössze tisztában kell lenni néhány alapszabállyal, melyeket az American Heart Association is hangsúlyozott - ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája.

Ne függeszd fel a gyógyszerszedést!

Fontos tudni, hogy a magas vérnyomásra felírt gyógyszerek szedését nem szabad felfüggeszteni - még a nyaralásra való hivatkozással sem. Tartsd szem előtt, hogy az orvos nem véletlenül írta fel őket, hosszú távú célokat - a vérnyomás normalizálását és az esetleges következmények kiküszöbölését szerette volna ezzel elérni. Tehát, ha abbahagyod a szedést, ezeket a közös célokat szabotálod.

A nyaralás alatti rendszeres szedéshez pedig érdemes igénybe venni valamilyen segítséget: beírhatod a mobilodba minden napra a teendők közé, de beválhat egy régimódi határidőnapló is, ami mindig legyen szem előtt. Kapocsi doktornő arra is felhívja a figyelmet, hogy a nyaralás előtt ne felejts el annyi gyógyszert íratni magadnak, amennyi biztosan elég lesz!

Vedd figyelembe a gyógyszerkölcsönhatásokat!

Ha a nyaralás során új gyógyszer alkalmazására kényszerülsz - akár vényköteles, akár nem -, mindenképpen olvasd el a betegtájékoztatót, ugyanis ezek megváltoztathatják a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek hatékonyságát, esetleg növelik a vérnyomást. Amennyiben orvos ír fel új szert, feltétlenül tájékoztasd a rendszeresen szedett gyógyszereidről.

Nyaralás alatt is figyelj az étkezésre!

A vakáció alatt mindenki hajlamos elengedni magát, és jóval több édességet, alkoholt és magas sótartalmú éteket, nassolnivalókat fogyaszt. Az alkohollal kapcsolatban tudni kell, hogy az egy alkalommal elfogyasztott, háromnál több pohár alkohol egészen biztosan emeli a vérnyomást. Magasvérnyomás-betegeknek ismerniük kell a megengedett mennyiségeket, ami két ital/nap a 65 évnél fiatalabb férfiaknak, egy ital/nap a 65 évnél idősebb férfiaknak és a nőknek, életkortól függetlenül. A sós ételek is közismerten emelik a vérnyomást, ezért érdemes visszafogni a sajtok, a kenyérfélék, a chipsek és a készételek fogyasztását.

Nyáron is tartsd kordában a stresszt!

A negatív és a pozitív élmények is okozhatnak stresszt, tehát például, ha egész nap járod a várost egyik nevezetességből a másik étterembe rohanva, azt nyugodtan nevezhetjük tartósan stresszes állapotnak. És, bár ez utóbbi nem azonnal emeli meg a vérnyomást, olyan változásokat indíthat el a szervezetben, melyek hosszútávon a vérnyomásra is hatnak. Egy akut stresszhelyzet pedig - például a repülőgép csatlakozásának lekésése - azonnali stresszreakciót eredményez, az adrenalin és a kortizol hormonok szintje megemelkedik, a szív gyorsabban kezd verni, megemelkedik a vérnyomás. Ezt elkerülendő, próbáld úgy szervezni a nyaralást, hogy a nagyobb terhelést jelentő programok után legyen időd regenerálódni is.

Maradj aktív!

Sokat segít a vérnyomás kordában tartásában, ha beépítesz a vakációd minden napjába egy kis aktivitást. Egy kiadós séta, egy hosszabb gyaloglás egy étteremig, egy biciklizés a tó körül vagy az úszás nagyon jó hatással van az egész szervezetre.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA