Veszélyesebb lehet a huzat, mint gondolnád: mikor alakulhat ki középfülgyulladás?Hír | 2018.08.31.

Tudod, pontosan miért fájdul meg a huzattól a fül?

A régóta tartó melegben sokan az éjszakát nyitott ablakok mellett vészelik át. A légmozgás miatt jobban érezheted magad, ám könnyen lehet, hogy a huzat kellemetlen következményeivel számolhatsz: fájó fül, kivörösödött szem, náthás tünetek jelentkezhetnek.

Az, hogy mennyire vagy érzékeny a huzatra, lehet alkati kérdés, de a visszatérő panaszokat okozhatják más, fel nem ismert betegségek is. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondja, mire kell figyelni.

Miért fájdul meg a huzattól a fül?

- A fülkürt az orrüreget a dobüreggel összekötő cső. Ez biztosítja, hogy a dobhártya mindkét oldalán kiegyenlített legyen a nyomás. Ahhoz, hogy feladatát el tudja látni, megfelelően szellőznie kell - magyarázza dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa. Ha ez valamilyen okból nem tud megvalósulni, a rossz dobűri szellőzés negatív nyomást hoz létre, következményes dobűri nyálkahártya-duzzanattal. Ez okozza a fülfájást.

Lehetsz érzékenyebb a huzatra?

Rosszabb fülkürtműködés esetén előfordulhat, hogy érzékeny vagy a huzatra. Ez lehet átmeneti eset, például, ha egy éppen zajló fertőzés miatt az orrnyálkahártya megduzzad.

Alkati kérdés, ha valakinél szűkebb a fülkürtszájadék, ami aszimmetrikus is lehet, ilyenkor csak az egyik oldalon jelentkezik fájdalom. A nyálkahártya működése részben genetikailag meghatározott, így a visszatérő panaszok oka lehet genetikai hajlam is, de nyálkahártya-duzzanatot okozhat légúti vagy ételallergia, intolerancia, idült orrmelléküreg-gyulladás és reflux is.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha huzatos helyen tartózkodsz, és utána fülfájás jelentkezik, akkor első körben a fülkürt szellőzését kell helyreállítani, ehhez néhány napig nyálkahártya-lohasztó orrcseppeket - ezeket használod nátha esetén is - érdemes használni, a tájékoztatóban leírt gyakorisággal. A fül melegítése is jótékony hatású lehet, illetve a fülkürt szellőzését segítheted a Valsalva-manőverrel: az orrot befogva, csukott szájjal óvatosan préseld a levegőt a dobüreg felé.

Ha a panasz néhány nap alatt nem múlt el, orvoshoz kell fordulni, mert az állandósult fülkürtszellőzési zavar szövődményeként középfülgyulladás is kialakulhat. Amennyiben a fülfájás visszatérő panasz, mindenképp érdemes nemcsak a tüneteket kezelni, hanem utánajárni, hogy mi okozza. Ha felmerül a háttérben ételallergia vagy -intolerancia, akkor vizsgálatokkal beazonosítható az az étel, amit, ha a továbbiakban nem fogyasztasz, akkor a betegségekre hajlamosító nyálkahártya-duzzanat is megszűnhet.

Ne szokj rá az orrcseppekre!

Egy dologtól mindenképp óvakodj: a nyálkahártya-lohasztó készítmények nem használhatók hosszan, csak a tájékoztatóban megadott ideig - általában egy hétig. Ezek tehát nem alkalmasak arra, hogy tartósan használd őket a nyálkahártya-duzzanat kezelésére, sőt, idővel tönkre is tehetik a nyálkahártyát, és tartós orrdugulást is okozhatnak.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA