Ezek a finomságok jótékonyan hatnak az agyra.
Ahogy öregszik a test, egyre több probléma merülhet fel az ember életében. Az egyik gyakran előforduló betegség az időskori demencia. A WHO szerint napjainkban körülbelül 47 millió ember szenved ebben világszerte.
Becslések szerint ez a szám 2030-ra 75 millióra növekszik. Demenciáról vagy öregkori elbutulásról akkor beszélünk, ha az intellektuális képességek elkezdenek hanyatlani, illetve a beszédképesség és a memória is romlik. Szerencsére egyre többet kutatott téma, hogy mi mindent lehet tenni a megelőzéséért.
A táplálkozás sok mindennel van összefüggésben: nemcsak a testsúlyt, hanem a szervek általános működését is befolyásolja. Most olyan ételeket gyűjtöttünk össze, melyek jó hatással vannak az agyra, ezáltal pedig segíthetnek a demencia megelőzésében is.
Kutatások bizonyítják a diófélék jótékony hatását az agyra. A dió polifenolban gazdag, mely lassítja az öregedést, és serkenti az agy vérellátását.
Az étcsokoládénak magas a flavonoidtartalma. A flavonoidok megőrzik a kognitív képességet, emellett az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkentik.
A spenót segíthet lassítani a korral társuló kognitív hanyatlás folyamatát. Egy tanulmány szerint azok, akik rendszeresen fogyasztanak spenótot, jobban teljesítenek szellemileg, mint akik nem esznek ilyen zöldséget.
A cékla élelmi nitrátot tartalmaz, mely a szervezetben nitrogén-oxiddá alakul át, és fokozza a vérkeringést. Sőt, egy kutatás szerint azok, akik céklalevet fogyasztanak edzés mellett, jobbak az agyi képességeik terén.
Az avokádó magas omega-3-tartalmának köszönhetően szintén jót tesz az agynak. Az említett zsírsav segíti a gondolkodást, és pozitívan hat az agyi funkciókra is.
Az avokádóhoz hasonlóan a lazac is omega-3 zsírsavban gazdag. Ez a fajta hús hozzájárul az egészséges agyműködéshez, de még a szív- és érrendszeri betegségek ellen is hatásos lehet.
A fekete áfonya amellett, hogy rendkívül ízletes gyümölcs, számos jótékony hatással is rendelkezik: az agy számára igazi kincs. Kutatás igazolja, hogy a fogyasztása segíti az idősebb emberek memóriáját.
Kísérletek során bebizonyították, hogy az extra szűz olívaolaj segíthet az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében, emellett a memóriára is jótékony hatással van.
Szintén egy kísérlet révén jöttek rá a kutatók, hogy a szárzellerben magas számban megtalálható luteolin is lassítja az elbutulás folyamatát.
A kókuszolaj amellett, hogy természetes gyulladáscsökkentőként funkcionál, még az agy egészségi állapotát is javítja.