Szabadság, visszahívás munkára, nyári leállás a cégnélHír | 2018.07.20.

Egyre többen töltik jól megérdemelt szabadságukat, mely következtében a munkáltatóknak nehezebb megszervezni tevékenységüket, ezért nem ritka, hogy módosítják a szabadság kiadásának már közölt időpontját vagy éppen visszahívják a munkavállalót a nyaralásból. Milyen következményekkel kell ilyen esetben számolni? Milyen módon kezeljük a nyári leállást? Mi történik, ha a nyaralás alatt megbetegszik a munkavállaló?

A szabadság kiadása során a gyakorlatban viszonylag rugalmasak a munkáltatók és legtöbbször lehetőséget adnak a munkavállalók részére, hogy maguk oszthassák be egymás között. Azt azonban lényeges tudni, hogy a szabadság kiadása a munkáltatónak a joga és egyben kötelessége is, azt nem a dolgozó veszi ki. Így nem hivatkozhat arra a munkáltató, hogy azért maradt még bent szabadság decemberben is, mert a munkavállaló nem vette ki.  Ugyanakkor a munkavállaló is rendelkezik szabadsága egy részével: évente hét munkanapot legfeljebb két részletben a kérésének megfelelő időpontban kell kiadni, kivéve ez alól a munkaviszony első három hónapját.  A munkavállalónak az erre irányuló igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie, a munkáltató pedig a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal köteles közölni. Ennek megfelelően annak sincs akadálya, hogy a munkáltató a próbaidő alatt adjon ki szabadságot a munkavállaló részére.

Ugyanakkor, előfordulhat, hogy a munkáltató akként dönt, hogy egyetlen nap szabadságot sem hajlandó kiadni júniustól augusztus végéig, külön figyelemmel arra, hogy a törvény is csak azt tartalmazza, hogy tárgyévben kell kiadnia. Alapvetően megtehetné, azonban a szabadság kiadásának munkáltatót megillető jogosultsága nem korlátlan, mivel a munkavállalót előzetesen meg kell hallgatnia, figyelemmel kell lennie a méltányos mérlegelés alapelvére és a fenti hét napra is. Ezen rendelkezéseket nem lehet csupán formaságnak tekinteni.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA