A depresszió vált a vezető betegségokká a világbanHír | 2017.06.03.

2017-re a depresszió betegíti és bénítja le a legtöbb embert a világban. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének számításai szerint világszerte több mint háromszázmillióan szenvednek depressziótól, 2005-15 között 18 százalékkal emelkedett a depressziósok száma.

Ennek ellenére a WHO szerint a világ számos pontján mai napig stigmatizálják a depressziósokat, akik emiatt gyakran nem is kapnak megfelelő ellátást, se segítséget. "A friss számok talán mindenkit ráébresztenek, hogy újragondolják a mentális betegségekkel szembeni fellépésüket, és hogy olyan sürgősséggel kezeljék a problémát, ami kijár" - írta a WHO főigazgatója, Dr. Margaret Chan.

Ha a szenvedők segítése nem elégséges érv, a depresszió kezelése gazdaságilag is megéri. A WHO számításai szerint világátlagban az egészségügyi kiadásoknak csupán 3 százalékát fordítják mentális betegségek kezelésére - még a leggazdagabb államokban sem költenek erre öt százaléknál többet -, miközben minden egyes, a depresszió és szorongás kezelésére fordított dollár négyet termel, ami elég jó megtérülési ráta. 

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA