Elfelejthetjük a 8 órás munkanapot?Hír | 2018.06.07.

Az IWG nemzetközi felmérése szerint a munkavállalók 70 százaléka az irodán kívül is dolgozik.

A kutatásban 96 ország 18 ezer munkavállalóját kérdezték meg a rugalmas munkavégzéssel kapcsolatos attitűdjeikről. A válaszok alapján a dolgozók 70 százaléka legalább egy napot az irodáján kívül dolgozik, és több mint a dolgozók fele (53 százalék) a munkahét felét így tölti. A megkérdezettek közül minden tizedik (11 százalék) mondta, hogy egész héten az irodán kívül van munkája. Mindez pedig komoly változásokat vonhat maga után a vállalati ingatlanok piacán.

A kutatást az IWG, a Magyarországon is működő Regus irodák anyavállalata készítette. Szakértői szerint a rugalmas munkavégzés népszerűségének növekedése elsősorban a technológia fejlődésének, a globalizációs folyamatoknak és a munkavállalók változó igényeinek köszönhető.

Előnyök mindkét oldalon

Generációk óta magától értetődőnek vesszük, hogy az irodai munka együtt jár azzal, hogy mindennap 9-től 5-ig ugyanabban az irodában ülünk. Mégis egyre több vállalat teszi le a voksát egy teljesen eltérő munkamodell mellett, mely a munkáltató és a munkavállaló számára egyaránt előnyökkel jár.

A kutatás alapján a vállalkozások már felismerték, hogy milyen hasznot jelenthet a rugalmas munkavégzés lehetősége:

  • 89 százalékuk üzleti növekedést,
  • 87 százalékuk a versenyképesség növekedését tapasztalta.
  • 82 százalék szerint nőtt a termelékenység,
  • 80 százalék könnyebben tudta bevonzani és megtartani a tehetséges munkaerőt,
  • 83 százalék pedig profitmaximalizálásról számolt be.

A cégek sokat profitálhatnak a rugalmas munkavégzésre alkalmas irodákból: a válaszadók 91 százaléka állította, hogy ezek a munkaterek nagyban növelik a produktivitást.

„A technológiai újítások lehetővé teszik, hogy bárhol és bármikor dolgozhassunk. A cégek számára most az a kihívás, hogy miként optimalizálják folyamataikat ebben az új környezetben” – mondta Ian Hallett, az IWG Group vezérigazgatója.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA