Fogyatékossággal élők számára újítottak fel mozitHír | 2016.03.08.

Törőcsik Mari és Kárász Róbert alapítványa valóra váltotta ígéretét: A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány felújította a Vörösmarty mozit.


Március 10-én megnyitja kapuit a Premier Kultcafé, egy egész Európában egyedülállónak számító fogyatékosság-barát kulturális központ. A moziként, kávézóként és rendezvényközpontként működő intézményt a Törőcsik Mari által alapított Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány üzemelteti speciális munkahely-teremtési programja keretében. Budapest legújabb kulturális színterén fogyatékossággal élő emberek fognak dolgozni, és az alapítvány kiemelt célja, hogy a kultúrát bárki számára elérhetővé tegye. A Premier Kultcafé helyszíne az egykori Vörösmarty mozi - közölték a szervezők.

Macikkal a fogyatékossággal élők munkahelyteremtéséért
A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványt és programot 2012-ben azzal a céllal indította el Kárász Róberttelevíziós műsorvezető (TV2), hogy felhívja a figyelmet a megváltozott munkaképességűek alacsony foglalkoztatási arányára. Az alapítvány célkitűzése pillanatokon belül ismertté vált, köszönhetően azoknak az ismert személyeknek, akiknek a gyerekkori mackóit és személyes tárgyait jótékonysági gálák keretében elárverezték az elmúlt években. Igazi mozgalommá nőtte ki magát a kezdeményezés: eddig több mint 130 híresség ajánlotta fel gyerekkori plüss kedvencét.
Törőcsik Mari felajánlóból alapító lett
Olyan személyek váltak meg mackóiktól a cél érdekében, mint a Nemzet Színésze, a Cannes-i-díjas Törőcsik Mari - aki később az alapítvány alapítójává vált -, a Nobel-díjas Kertész Imre, az Oscar-díjasSzabó István, és a Cannes-i, a Golden Globe, majd az Oscar-díjat is besöprő Saul Fia c. film főszereplője, Röhrig Géza is. Szerepel a felajánlók közt továbbá a világhírű operatőr Koltai Lajos, Esterházy Péter író és még sokan mások, köztük színészek, rendezők, olimpikonok, előadóművészek és politikusok is.
FORRÁS: WEBORVOS.HU