Az ajakherpesz nyáron is kísért - Megelőzés és kezelésHír | 2018.07.02.

Az évszakok váltakoznak, bizonyos vírusok viszont egész évben támadhatnak. Ilyen az ajakherpesz vírusa is, mely a meleg, napos időben is fertőzhet. Tippjeink segítségével azonban megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

A napsütés felélesztheti a régi vírust

Számos egészségügyi probléma mögött gyakran egyetlen kiváltó tényező (trigger) áll. Például a pollenek allergiát, a villogó lámpa pedig akár epilepsziás rohamot is okozhat. Ugyanígy a napsütés is meghatározó kiváltó tényezője lehet az ajakherpesznek. Bármi, ami stresszt jelent az immunrendszer számára, trigger lehet a vírusnak, így a repedezett és napégett ajkak ideális helyet jelentenek az ajakherpesz számára a megtelepedéshez.

Herpesz jelenléte esetén felejtse el a csókot!

Mivel az ajkak szolgálnak a herpeszvírus fő telephelyéül, azok fő átviteli forrása a csók. A vírus terjedéséhez elegendő az ajkak felületének gyors érintése is, tehát ha csak nem hajlandó elviselni a betegséget, szerettének le kell mondania a csókról mindaddig, míg a herpesz teljesen meg nem gyógyul!

Nincs végleges kezelési lehetőség

Sajnos, ha már egyszer megszerezte a vírust, az Önnel marad élete végéig! Jelenleg nincs olyan módszer, amivel eltávolítható lenne a szervezetből, ám vannak olyan kezelési módok, melyekkel visszaszorítható a vírus megjelenése - ezek legtöbbje a patikában hozzáférhető. A jó hír az, hogy több kezelési módszerből is válogathat. A legtöbb esetben ezek olyan krémek, melyek felgyorsítják az ajakherpesz gyógyulási folyamatát (a herpesz - igaz hosszabb idő alatt, de - magától is meggyógyul). Olvasson tovább! Az ajakherpesz kezelése

Az újabb herpesz kialakulásának megelőzése

Az alábbi egyszerű szabályok betartásával csökkentheti az újabb ajakherpesz kialakulásának kockázatát: Mindig a saját ajakbalzsamát és fényvédő krémét használja! Ne osztozzon a borotván! Ne osztozzon az evőeszközön! Ne egyen bele más tányérjába és a sajátját se adja másnak! Rendszeresen mosson kezet! Ne piszkálja az arcát - különösen ne a szája és szeme környékét! Kerülje a stresszt és a stresszes helyzeteket! Kerülje a betegekkel való érintkezést! Amennyiben csúnya, nehezen múló, fájdalmas ajakherpesze van, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével egyéb kezelési lehetőségekről! Bővebben Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA