Úti patika - Mit vigyen magával nyaralásra?Hír | 2018.07.09.

Ha valaki kisebb-nagyobb utazásra készül, érdemes szem előtt tartani, hogy egy jól összeállított úti patika aranyat ér baj esetén. Különösen igaz ez akkor, ha külföldre utazunk, ahol nehezen tudjuk kiismerni magunkat, drágábbak az ellátások és a gyógyszerek.

Az egészségügyi csomag összeállításakor fontos figyelembe venni, hogy az adott országban milyen veszélyek leselkedhetnek ránk, utazik-e velünk gyermek.

Mit készítsünk össze?

Baleset esetén: kötszer, ragtapaszt, fertőtlenítőszer (jód, stb.), égésre (spray vagy kenőcs formában), elasztikus pólya, csipesz, olló.

Megfázás esetén: lázmérő, lázcsillapító, C-vitamin, torokfertőtlenítő pasztilla, gyógytea (kamilla), orrcsepp, köptető, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő tartalmú készítmény, antibiotikum.

Fájdalomcsillapító: olyan gyógyszert érdemes vinni, amely többféle problémára (fejfájás, torokfájás stb.) is jó.

Görcsoldó: menstruációs fájdalomra.

Hasmenés elleni szer: széntabletta, illetve ajánlatosak ilyenkor a különböző probiotikus készítmények, amelyek a hasmenés után állítják helyre a bélflórát.

Hányinger- és hányás elleni szer, B6-vitamin.

Székrekedés elleni szer

Emésztést segítő, felfújódás elleni szer

Rovarcsípés esetén: Calcium pezsgőtabletta (az allergiás rohamok ellen), antihisztaminos készítmények. 

Napvédő krém: legalább 20-as faktorszámú naptej, napozás utáni krém.

Hasznos tanácsok

Érdemes egy listát írnunk utazás előtt! Kérjük gyógyszerészünk, vagy orvosunk segítségét, hogy mindent időben beszerezhessünk. Ha egzotikus országba utazunk, mindenképp tájékozódjunk a kötelező oltásokról, még időben oltassuk be magunkat (előfordulhat, hogy több hétbe telik a védettség kialakulás), és az oltási bizonyítványt vigyük magunkkal az útra. Ügyeljünk arra, hogy úti patikánk minél szárazabb, hűvösebb, fénytől védett helyen, gyermekektől jól elzártan legyen. Ne hanyagoljuk el a betegség- és balesetbiztosítást sem, amely komoly segítséget nyújthat a bajban. 

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA