Szuper tippek, hogy kivédjétek az irodai munka káros hatásaitHír | 2016.05.01.

Azt gondolhatnánk, hogy egy irodában dolgozni teljesen veszélytelen, ám az ülőmunkának valójában számos egészségkárosító hatása lehet. Védjétek ki ezeket! Dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical foglalkozás-egészségügyi szakorvosa segítségével szuper tippeket hoztak a cikk szerzői.


1. Megfelelő bútorok

Ha az irodai bútorok nem kényelmesek, kényszertartást vesztek fel. Olyan pózban dolgoztok, ami nem kényelmes, tehát megterhelő. Ezért nagyon fontos, hogy a bútorok a megfelelő méretűek és formájúak legyenek. Az irodai munkához ideális asztal magassága 70 cm. Lapja egyenes, nem fényes, és elég nagy ahhoz, hogy minden szükséges tárgy elférjen rajta – például egy praktikus csuklótámasz. Hasznos tartozékok is beszerelhetők, például az asztal alá csúsztatható görgős szekrény, vagy a kihúzható billentyűzettartó fiók.

2. Megfelelő fényviszonyok

 A monitornak az ablakra merőlegesen kell állnia, hogy a beeső fény ne világítson a szemetekbe, de ne is tegye tükröződővé a monitor felületét. A képernyő akkor van jó helyen, ha 65–70 centire van a szemetektől, és enyhén lefelé kell néznetek: a nyakunknak és a szemünknek így a legkényelmesebb. A modern monitorok a fényerőt és a kép egyéb beállításait automatikusan a helyiség fényviszonyaihoz és a képernyőn megjelenő tartalomhoz igazítják.

3. Helyes tartás

Akkor ültök helyesen, ha a törzsetek és a combotok, valamint a combotok és a lábszáratok 90 fokos szöget zár be egymással. Ha egy párnát helyeztek a derekatok és a szék támlája közé, és az kiesik, akkor hibás a tartásotok. 

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: VOUS.HU