Másképp támogatnák a gyógyászati segédeszközöketHír | 2013.05.22.

A gyógyászati segédeszközök áfájának csökkentését, a támogatott termékstruktúra felülvizsgálatát, új és korszerű eszközök befogadását javasolja többek között a betegellátás színvonalának javítása és a kiadások ésszerű felhasználása érdekében az Orvostechnikai Szövetség. A gyógyászati segédeszközök tb-támogatási előirányzata évek óta alultervezett, tavaly és az idén is 43,3 milliárd forintot terveztek e célra, miközben ezt az összeget már 2012-ben is 8 milliárd forinttal meghaladta a tényleges költés.

A gyógyászati segédeszközök tb-támogatási előirányzata évek óta alultervezett, tavaly és az idén is 43,3 milliárd forintot terveztek e célra, miközben ezt az összeget már 2012-ben is 8 milliárd forinttal meghaladta a tényleges költés. A gyógyászati segédeszköz gyártókat és forgalmazókat tömörítő Orvostechnikai Szövetség (OSZ) számításai szerint az ellátott betegek száma, valamint az igények alapján a jelenlegi ellátási színvonalon évente körülbelül 50 milliárd forint a reális támogatási keret.

Ehhez pedig még többletforrásokat sem kellene átcsoportosítani, ha az összes támogatott gyógyászati segédeszközök áfakulcsát 27 százalékról 5 százalékra csökkentenék.
A kiemelt támogatású termékkörben ez már megtörtént, és – mint arra az OSZ-nél rámutatnak – az év első három hónapjának támogatás-felhasználási adatai visszaigazolják, hogy a csökkentett áfájú termékcsoportokban jelentős mértékben csökkent a kifizetett támogatás összege.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: VILÁGGAZDASÁG