Aranyérmes teniszező siketlimpikonHír | 2013.08.06.

Debreceni sportoló, Máthé Gábor nyerte meg a Szófiában megrendezett Deaflympics, azaz Siketlimpia teniszdöntőjét.

Debreceni teniszező még nem volt ennyire sikeres, mint Gábor. Most 11-ik a magyar rangsorban az épek között, Szófiában a Siketlimpián második kiemeltként hozták. Csapatával, a Tatár TC-vel több mint tíz éve a Super Ligában játszanak, vagy az első osztályban. Kétszeres fedett pályás bajnok párosban, Európa Bajnokságokon rendszeresen sikeresen szerepel, 2005-ben az ausztriai Világkupa Verseny ezüstérmese, 2006-ban megnyerte egyesben és a párosban is a „British Deaf Open Championchips” versenyét Nottinghamben, ahol világbajnoki erősségű mezőny vett részt.

A világranglistát évekig vezette a hallássérültek között. Négy éve a tajvani Siketlimpián bronzérmes lett, és 3000 versenyző közül ő kapta meg a fair play díjat – mondja Máthé András Debrecenben élő fotóművész kisebbik fiáról, Máthé Gáborról, aki éppen a Szófiában zajló Deaflympics játékokon verseng a legjobbak között. Beszélgetésünk idején még nem tudjuk, ami nem sokkal később, szombaton kora délután kiderül: legyőzte (7-6, 6-2, 7-6-re) a „mumust", a francia Mikael Laurent-t, és több mint háromórás küzdelemben 28 évesen teljesült a vágya, aranyérmet szerzett, ezzel a világ legjobb teniszezője lett a hallássérültek között. Az apai szakvélemény szerint: „van, hogy a szerencsén is múlik egy meccs kimenetele, például hogy egy játékos kivel kerül össze. Gabi megérdemelte ezt a győzelmet, egyszerűen jobb volt. Beszéltem vele, most még kicsit visszafogott, de örül."

Miután Gábor édesapja maga is szenvedélyes játékos, és amatőrként számos versenyen indul a mai napig, mindkét fia gyerekkorától megfordult a pályán. Gábor 8 éves korában kezdett teniszezni, 10 éves korától már versenyeken is indult, gimnáziumban sporttagozatos osztályba járt. A kitartó munka után következett szakedzői tanfolyamokon két edzői diploma megszerzése, de egyelőre még inkább magára koncentrál, főleg a teniszre, mellette a SOTE-n tanul marketing-kommunikáció szakon, még egy éve van hátra – mondja Máthé András. Szerencsére sokfelé megfordul és sokfelé játszhat, például vendégjátékosa egy nürnbergi csapatnak, akikkel a német csapatbajnokságon indulnak, eközben részben kinőtte a hazai pályatársakat. Jelenleg tanulmányai mellett a sport is a fővároshoz köti, mert ott a Tatár Péter vezette helyi klub, édesapja és az itteni sporttársak mellett több profi játékostól is tanulhat. Öt-hat pályára is jár edzeni az utóbbi 2-3 évben, játszott a magyar válogatottal vagy épp Temesvári Andrea tanítványaival.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: VAGY.HU