Mozgáskorlátozottak szövetsége: az ápolási díjat ne számítsák be a segélyplafonba! Hír | 2012.10.11.

Budapest, 2012. október 8., hétfő (MTI) – A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) arra szólítja fel a kormányt, ne csökkentse tovább a fogyatékos emberek ellátásait azzal, hogy a tervezett segélyplafonba beleszámítja az ápolási díjat.

Az érdekvédelmi szervezet elnöksége hétfőn az MTI-nek megküldött közleményében azt írta, felháborítónak tartják, hogy a kormány a segélyezetteket, köztük az ápolási díjban részesülőket munkakerülőknek állítja be, akiket az ellátás csökkentésével kell megrendszabályozni.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy az ápolási díjban részesülők lennének a legboldogabbak, ha dolgozhatnának, mert “ez azt jelentené, hogy szeretteik egészségesek és nem szorulnak gondozásra, de sajnos ez nem így van”.

Utaltak arra, hogy az ápolási díj alanyi jogon azoknak jár, akik tartósan beteg 18 év alatti, vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozójukat otthon ápolják. Ők alapesetben 29.500 forintot kapnak havonta, de ha a gondozott családtag nem képes önállóan étkezni, tisztálkodni, öltözködni vagy a lakásban közlekedni, azaz fokozott ápolást igényel, akkor 38.350 forint jár a gondozásáért.

 

Tovább a teljes cikkre

Forrás