FesztiválbetegségekHír | 2018.07.26.

Egy fesztivál sajnos akkor is igazán emlékezetessé válhat, ha nemcsak önfeledt bulizásra, hanem egy jó kis betegségre is jegyet váltunk. Dr. Szeles Géza, a Sziget Fesztivál egészségügyi ellátásának vezetője szerint ezeket már egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük, de ha már megvan a baj, akkor is van megoldás.

A hat legyakoribb egészségügyi probléma a fesztiválokon a másnaposság, a különféle sérülések, a leégés, a gyomorbélrendszeri hurutok, a húgyúti fertőzés és a torokgyulladás. Az alábbi tanácsokat szem előtt tartva azonban kiküszöbölhetjük a kellemetlenségeket, illetve kezelhetjük a már kialakult panaszokat. 

1. Másnaposság

A fesztiválokon kétségkívül ez a leggyakoribb és szinte mindenkit érintő egészségügyi probléma. A dehidratáció nagyban hozzájárul a másnapossághoz, hiszen az alkohol nagy mennyiségű vizet von el a szervezettől. Ezért célszerű a szeszes italokon túl vízzel is hidratálni a szervezetünket, hiszen így másnap nem érezzük magunkat úgy, mintha fejbe vertek volna. Érdemes az alkoholfogyasztással párhuzamosan figyelni a folyadékfogyasztásra, főképp, ha tömény szeszesitalokat fogyasztunk. A már kialakult macskajaj kezelésére a fájdalomcsillapítók mellett igyunk fruktóz tartalmú gyümölcsleveket, és ha már elég edzett a gyomrunk, fogyasszunk sok gyümölcsöt, mert a benne rejlő gyümölcscukor gyorsítja az alkohol lebontását.

2. Sérülések

A másnaposságból adódó illuminált állapot, a tömeges tánc és a különböző sportjátékok sajnos gyakran sérülésekhez vezetnek. Az ebből következő könnyedebb felszíni sérülések, kisebb zúzódások és csípések kezelésére alkalmazhatunk természetesebb, szelídebb gyógymódokat. Dr. Szeles Géza ilyenkor az Arnica montana és a Bellis perennis homeopátiás szerek alkalmazását javasolja, az alábbiak szerint: 9 CH vagy 15 CH potenciában 5 golyót szopogassunk el óránként egészen addig, amíg a panasz enyhül. Javulás esetén az adagolást napi 2-3 alkalomra csökkentsük, amíg a tünetek megszűnnek. Fontos tisztában lenni, hogy súlyosabb sérülések esetén mindenképpen keressük fel az orvost!

3. Leégés

Természetesen megelőzhetjük naptejjel, de ha mégsem használtuk volna,  számos, a tüneteket enyhítő megoldást alkalmazhatunk. A hideg zuhany után, a legközelebbi patikában könnyedén beszerezhetünk jó minőségű, hűsítő gélkrémeket.

Az alternatív megoldások kedvelőinek egy cserép Aloe beszerzése is jó választás lehet. Az Aloe vera mélyen a bőrben szívódik fel, kitűnő gyulladáscsökkentő és sejtserkentő hatása van. Alkalmazása: Vágjuk fel a növény egyik levelét vízszintes irányban, és kenjük be az érzékeny bőrfelületeket.

4. Gyomorbélrendszeri hurutok

A fesztiválokon a nagy meleg miatt az ételfertőzés veszélye is nagy, ezért ügyeljünk arra, hogy a sátorban hagyott finomságot több óra elteltével már ne együk meg. Amennyiben tüneteket tapasztalunk, szerezzünk be a patikában recept nélkül kapható bélfertőtlenítő készítményt, orvosi szenet, B6-vitamint, valamint probiotikumot,  amely erősíti az immunrendszert és helyreállítja a bélflórát. Amíg nem enyhülnek a tünetek, vegyünk vissza az alkoholfogyasztásból, és tartsunk diétát. 

5. Húgyúti fertőzés

Ez a betegség elősorban a fesztivál hölgy látogatóinál jelentkezik, és főleg akkor, ha nem figyelnek arra, hogy éjszaka már nem olyan meleg a talaj, mint nappal. Szeles Géza 30 éves fesztiválon szerzett tapasztalata, hogy a fiatalok előszeretettel fetrengenek a harmatos fűben, ám ennek mindig megvan a böjtje, hiszen reggel általában nála kötnek ki. Ilyenkor fontos a folyadékbevitel, leginkább víz és gyógytea formájában, továbbá lehetőség szerint egy kád, forró fürdő is csillapítja a kellemetlen érzést. A gyulladás csökkentésére szárított formában fogyasszunk tőzeg- és vörösáfonyát vagy áfonyalevet. 

6. Torokgyulladás, torokfájás

A leggyakrabban előforduló panaszok egyike a fesztiválokon az önfeledt énekléstől, a kiabálástól,  illetve a hideg italok fogyasztása miatt kialakult torokgyulladás. Ezt erősíti a levegőben szálló por komoly koncentrációja. A hangszálaink megóvására és a légúti fertőzések okozta gyulladások kezelésére gargarizáljunk sóval hígított langyos vízzel naponta többször, de egy fórró csésze tea is azonnali nyugtató hatást eredményez.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA