Járványküszöbön az influenzaszerű megbetegedések számaHír | 2017.11.30.

Elérte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma - közölte Szentes Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán, amelyben az is elhangzott: megérkezett a háziorvosokhoz az ingyenes védőoltás.

A megkapott vakcinának csak jótékony hatása lehet - mondta Szentes Tamás, hangsúlyozva, hogy így akár a járvány ideje alatt is beadatható az oltóanyag. Utalt arra, hogy az influenzaszezon általában január közepén kezdődik és mintegy két hónappal később ér véget.

A helyettes államtitkár arról beszélt: minden évben az Egészségügyi Világszervezet határozza meg, melyik három komponens kerüljön be a vakcinába, melyik három véd a legnagyobb valószínűséggel a kitörő járvány ellen. A védőoltást kérők számát pedig mindig nagyban befolyásolja, hogy mennyire volt eredményes az előző évi vakcina - említette meg.

Idén súlyosabb lesz az influenzajárvány?

A tavalyinál súlyosabb influenzajárványra kell számítani az idén Európában, ezért a szakemberek mindenkinek azt javasolják, hogy oltassa be magát - mondta az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatornán.

Szlávik János azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy az úgynevezett ausztrál influenza idén 137 ezer embert fertőzött meg Ausztráliában.

Felhívta a figyelmet arra, hogy minden évben változik az influenzavírus és új törzsek alakulnak ki, és elkerülhetetlen, hogy az ausztrál vírustörzs elérje Magyarországot is.

Ugyanakkor a már hozzáférhető oltóanyag védelmet nyújt a déli féltekén kialakult törzs ellen is. Ez nem jelent százszázalékos védelmet, de aki beoltatja magát, biztos lehet abban, hogy ha meg is fertőződik, a betegség nem lesz súlyos lefolyású nála.

A főorvos elmondta: Magyarországon még mindig alacsony, 20-25 százalékos az átoltottság, miközben a kívánatos szint legalább 40 százalékos lenne.

Hangsúlyozta: a jelenlegi légúti megbetegedéseket még nem az influenza okozza, mivel az általában december végén jelenik meg. Vagyis még mindenki időben beoltathatja magát, mivel a védettség kialakulásához, mintegy két hét szükséges - mondta Szlávik János.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA