Június 27-e a Cukorbetegek VilágnapjaHír | 2017.06.28.

Magyarországon nagyságrendileg 600-700 ezer ember szenved ismert cukorbetegségben. A kormány számára prioritás a lakosság egészségi állapotának javítása, illetve az egészségben eltöltött évek számának emelése, éppen ezért az „Egészséges Magyarország 2014–2020” Egészségügyi Ágazati Stratégia népegészségügyi stratégiai egyik célkitűzése a cukorbetegség és az elhízás növekedésének megállítása ‒ olvasható az.Emmi Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleményében.

A cukorbetegség 1-es és 2-es típusra osztható anyagcsere betegség. Míg az 1-es típusú diabetesben szenvedők aránya mintegy 4-5 százalékra tehető, a 2-es típus gyakrabban fordul elő (kb. 90%), s kialakulásában nagyobb jelentősége van az életmódbeli tényezőknek, ezek közül is kiemelten a nem megfelelő táplálkozásnak és a testmozgás hiányának.

A közlemény szerint a kormány ezért több intézkedést is bevezetett az egészséges életmód és táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás népszerűsítése érdekében. Magyarország Európában az elsők között lépett fel az egészségre káros transzzsírsavakkal szemben. A transzzsírsav a szív-érrendszeri betegségek mellett bizonyítottan szerepet játszik – többek között – a hasi elhízás, inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásában is. 2015. január 1-jén életbe lépett a közétkeztetési rendelet, melynek köszönhetően az iskolai menzákon csökkent a só-, zsír-, illetve cukorhasználat. A testmozgás számos betegség megelőzésében is segíthet, ezért a kormányzat bevezette a mindennapos testnevelés órát ‒ írja az Emmi.

Évente több mint 600 ezer állampolgár vált ki valamilyen cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszert, melyek árához az állam társadalombiztosítási támogatást nyújt. Erre a célra a kormány évente 30 milliárd forintot fordít. Magyarországon nagyságrendileg 800 gyerek használ inzulinpumpát, ezért nagy előrelépés, hogy 2017 januárjától lehetővé tette a kormány, hogy a nappali tagozatos hallgatók tanulmányaik befejezéséig az inzulinpumpához magasabb támogatással férhessenek hozzá. A gyógyszerek támogatása mellett azonban fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a cukorbetegek kezelésének eredményessége érdekében elengedhetetlenül fontos a betegek együttműködése, mind a megfelelő életmód, fizikai aktivitás, mind az étrend és az önellenőrzés tekintetében ‒ áll az Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleményében.