Módosul a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását szabályozó rendeletHír | Szakmai cikk | 2013.08.08.

Véleményezésen a megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók akkreditációjáról, valamint a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatásokról szóló 327/2012. (XI. 16.) Korm. rendelet módosításának, valamint a szociális foglalkoztatás engedélyezéséről és a szociális foglalkoztatási támogatásról szóló 112/2006. (V. 12.) Korm. rendelet módosításának tervezete. Véleményezési határidő: 2013. augusztus 13.

A módosítás célja a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatásokról szóló 327/2012. (XI. 16.) Korm. rendelet [Mmtr.] módosítása a támogatási rendszer bürokratikus elemeinek csökkentése, az eljárások egyszerűsítése érdekében. A gyakorlati tapasztalatok alapján indokolt a foglalkoztatásban részt vevők körének további bővítése abból a célból, hogy a komplex minősítés alapján megváltozott munkaképességűnek minősülő személyek teljes köre részt tudjon venni a támogatott foglalkoztatásban.

A kormányrendelet a szociális foglalkoztatás engedélyezéséről és a szociális foglalkoztatási támogatásról szóló 112/2006. (V. 12.) Korm. rendeletet is módosítja, ez alapján 2013-ban nem kell a szociális foglalkoztatásra új pályázatot kiírni, a hatályos támogatási szerződések hatálya egy évvel meghosszabbításra kerül, tekintettel arra, hogy a szociális foglalkoztatásnak az új támogatási rendszerbe történő integrációja hosszabb felkészülési időt igényel.

1. A módosítás alapján bővül a támogatási rendszerben részt vevő megváltozott munkaképességű munkavállalók köre. A hatályos szabályok szerint az egészségi állapotuk alapján a komplex minősítésen „E” kategóriába sorolt megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása esetén munkáltatójuk nem részesülhet költségvetési támogatásban. Az „E” minősítési kategóriába sorolt megváltozott munkaképességű személy egészségkárosodása jelentős, és önellátásra nem vagy csak segítséggel képes, azonban ezen állapot nem zárja ki a foglalkoztathatóság lehetőségét, nem jelenti a munkavégző képesség teljes mértékű hiányát, mert folyamatos támogatás mellett, személyre szabott speciális körülmények között ezek a személyek is foglalkoztathatóak. A rendszeres munkavégzés, a foglalkoztatás elősegíti egészségi állapotuk, testi és szellemi képességeik megőrzését, fejlesztését, munkajövedelemhez történő hozzájutásukat.

A megváltozott munkaképességű személyeknek ezen nagyon heterogén összetételű köre jellemzően a szociális intézményrendszerben, a szociális foglalkoztatásban a munka-rehabilitációs foglalkoztatás alanya, és 2012. december 31-ig adott volt a munkáltatójuk foglalkoztatási támogatásban részesítése is. A módosítás megteremti e személyi kör rehabilitációs foglalkoztatása támogathatóságának feltételeit. Ezzel a megváltozott munkaképességűek teljes köre támogathatóvá válik.

2. A tervezet pontosítja az akkreditációs tanúsítvány iránti kérelem szabályait, egyszerűsíti az akkreditációs eljárást. Ezzel összefüggésben a következőket szükséges megemlíteni: az NRSZH a Rehabilitációs Szakigazgatási Rendszert (RSZR) három forrásból fejleszti (TÁMOP 5.4.8/08, TÁMOP 1.1.1/12, EKOP 1.1.13/12). A rendszer egy komplex és integrált rendszer, amely több modulból áll. Az akkreditációs modul biztosítja az akkreditációs eljárás tekintetében a teljes körű elektronikus ügyintézés lehetőségét. Ennek megfelelően – egy átmeneti időszakot követően – 2013. október 1-től csak az NRSZH által biztosított elektronikus felületen keresztül lehet a rehabilitációs akkreditációs tanúsítvány iránti kérelmet és a kapcsolódó dokumentumokat benyújtani.

3. A tervezet alapján azoknál a munkáltatóknál, akik legfeljebb 20 fő megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatnak, a rehabilitációs tanácsadói és a mentori tisztséget egy személy is betöltheti oly módon, hogy legalább napi 4 órás munkaviszonyban (osztott munkakörben 2-2 órában) is elláthatja feladatait, amelyet korábban teljes munkaidőben kellett elvégezni. Az eddigi tapasztalatok szerint a kisvállalkozások esetén nem szükséges e tekintetben a teljes munkaidő elvárása. Ugyancsak módosulnak e tisztségek tekintetében a képesítési előírások.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIENTPRESS.HU