Autista művészek munkái alapján készült ékszerkollekcióHír | 2015.09.29.

Autista fiatalok alkotásait árverezik el immár hetedik éve a Mosoly Otthon Alapítvány Estjén, a bevételből pedig az alapítvány 11 magyarországi, az autizmussal élők igényeire specializálódott bentlakásos otthont támogat. Gryllus Dorka és Osvárt Andrea is örömmel állt az ügy mellé.


A Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) az országban 11 autista lakóotthont támogat, és 6 otthonban szervez rendszeres művészeti foglalkozásokat a bentlakó autizmussal élő fiatalok számára. Az országban ez az egyetlen olyan művészetterápiás program, amit kifejezetten az autizmussal élő fiatalok igényeinek felel meg.2010-es indulása óta a Mosoly Otthon Művészeti Programon számos tehetséges, autizmussal élő művészt fedeztek fel, tehetséggondozásuk képzőművészek és pedagógusok bevonásával zajlik.

Az alapítvány minden olyan fiatalnak felkínálja a rajzolás lehetőségét, aki kedvet érez az alkotáshoz, rajzkészségétől függetlenül. Mára 50 autizmussal élő fiatal rajzol rendszeresen. A Jaksity György által létrehozott MOHA már közel hétezer darabos rajzgyűjteménnyel rendelkezik, a legkiemelkedőbb munkák az alapítvány dizájnmárkájának, az Autistic Artnak a honlapján, a www.autisticart.hu oldalon láthatók. Ezekből az alkotásokból egyértelműen látszik a rajzoló saját, csakis önmagára jellemző világa, az, amitől a rajza megismételhetetlenné és értékessé válik. Az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen, ezért is fontos számunkra a művészetterápia.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: NLCAFE.HU