Felcsillant a remény a mogyoróallergiásoknakHír | 2017.08.18.

Reménykedhetnek a mogyoróallergiások, mert egy ausztrál kutatócsoport olyan módszert talált a betegség ellen, ami négy év után is védettséget nyújt a csonthéjas gyümölccsel szemben.

Másfél éven keresztül naponta adtak probiotikumot (Lactobacillus rhamnosus), valamint egy mogyoróban lévő fehérjét több, mogyoróval szembeni súlyos túlérzékenységet mutató gyereknek a Murdoch Children's Research Institute (MCRI) szakemberei. Egy hónappal a kezelés után a gyerekek 80 százaléka, négy évvel később pedig a 70 százalékuk tudott még mindig mogyorót enni mindenfajta allergiás reakció nélkül.

„A probiotikum az immunrendszerre van hatással, ami azt jelenti, hogy védelemre és toleranciára sarkallja azt, nem pedig allergiás reakcióra” – magyarázta Mimi Tang, az MCRI kutatója, hangsúlyozva, hogy ez az első alkalom, hogy egy mogyoróallergia elleni kezelés ilyen hosszú távon hatékonynak bizonyult.

A különböző élelmiszerekkel, különösen a mogyoróval szembeni túlérzékenység drasztikus méreteket öltött az elmúlt évtizedekben. Jelenleg világszerte nagyjából 250 millió ember küzd valamilyen ételallergiával, ami több mint háromszorosa a 20 évvel ezelőtti mutatóknak.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA