Veszélyesen kevés tejterméket fogyasztanak a magyar gyerekekHír | 2017.08.19.

A gyerekek háromnegyede tisztában van azzal, hogy a tejtermékek a kalciumbevitel miatt fontosak, de csak nagyon kevesen étkeznek ennek megfelelően.

Feleannyi tejterméket fogyasztanak a magyar gyerekek, mint amennyi szükséges lenne – derült ki egy országos felmérésből, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) végzett a Danone Kft. megbízásából.

A 860 gyermek megkérdezésével készített vizsgálatból kiderült, hogy a 10-12 éves korú gyerekeknek mindössze

  • 14 százaléka eszik naponta egy-egy pohár joghurtot,
  • 42 százalékuk csak hetente 1-2 alkalommal,
  • 16 százalékuk hetente egyszer,
  • 28 százalékuk pedig még annál is ritkábban vagy egyáltalán nem fogyaszt

élőflórás joghurtkészítményeket.

A felmérés szerint a gyermekek tejtermékfogyasztása annak ellenére ilyen alacsony, hogy 10-ből 4 gyerek már tudja, hogy naponta legalább fél liter tejet vagy azzal egyenértékű tejterméket kellene fogyasztania, 76 százalékuk pedig azzal is tisztában van, hogy ez a csontokat erősítő kalciumbevitel miatt fontos.

A gyermekek körében az azonban már kevésbé ismert – mindössze 42 százalékuk tudta helyesen –, hogy a tejtermékek D-vitamin tartalma segíti a kalcium felszívódását.

A felmérés rávilágított arra is, hogy a gyerekek közül sokan nem tudják, melyik élelmiszer készül tejből. A megkérdezett gyerekek mindössze 24 százaléka tudta, hogy a kefír, ugyancsak 24 százaléka, hogy a túró, és alig több mint 21 százaléka, hogy a gyümölcsjoghurt is tejtermék.

A nemzetközi és a magyar táplálkozási ajánlások egyaránt napi fél liter tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását javasolják mind a felnőttek, mind a gyerekek számára. Gyerekkorban különösen fontos a rendszeres tejtermékfogyasztás, már napi egy pohár joghurt elfogyasztása is hozzájárulhat a megfelelő mennyiségű kalciumbevitelhez és segítheti a csonttömeg kialakulását.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA