Az életéért triatlonozik a nyolcéves kisfiúHír | 2017.04.09.

A máltai általános iskolás ritka hormonbetegségben szenved, ami miatt – hiába eszik egészségesen – megállíthatatlanul hízik.

Az egész világon mindössze 100 olyan emberről tudnak, aki ugyanazzal a ritka betegséggel született, amivel Jake Vella. A nyolcéves fiúcska orvosai szerint egy gyógyíthatatlan, hormonális rendellenesség miatt hízik megállíthatatlanul annak ellenére, hogy születésétől kezdve szigorú diétán él és rendszeresen mozog. Sokat elmond arról, hogy mennyire titokzatos a betegsége az, hogy még az orvosok sem tudják, milyen sors vár Jake-re a következő években.

Súlyos betegsége ellenére Jake kitartóan küzd. Rendszeres résztvevője a különböző triatlon versenyeknek, még úgy is, hogy versenytársaitól gyakran kap lesajnáló pillantásokat, gonosz megjegyzéseket. „A sok verseny segít abban, hogy Jake erős és aktív maradhasson” - magyarázta a Daily Mail című brit lapnak a fiú édesanyja, Maruska. Hozzátette, a rendezvények emellett lehetőséget adnak arra is, hogy kisfia barátkozzon a vele egykorúakkal.

„Jake igyekszik a lehető legteljesebb életet élni: iskolába jár, dobolni tanul, és nagyon vigyáz arra, hogy ha egy mód van rá, ne betegedjen meg. Sajnos már egy egyszerű influenza is komoly komplikációkkal jár nála” – mondja az édesanya, aki nem titkolja azt sem, mennyire büszke gyermekére.

„Hetente háromszor edz a máltai Triatlon Szövetség ifi csapatával. Olyanok neki, mint a második családja.” A kisfiú ritka betegsége nemcsak túlzott súlynövekedéssel jár, hanem egy sor további, veszélyes tünettel is: így például lassú szívveréssel, izzadékonysággal, rendellenes pupillareflexszel.

„Jake a nehézségei ellenére rendkívül optimista és pozitív személyiség. Nagyon elhivatott. Soha, egyetlen edzést sem hagy ki anélkül, hogy nyomós oka lenne rá” – ezt már a fiúcska edzője, Matt Azzopardi mondja, aki azt is hozzátette, nagyon megviseli őket az, amin Jake-nek keresztül kell mennie. „Jake-re és a családjára mindannyian együttérzéssel vegyes csodálattal tekintünk.”

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

TOVÁBB A FORRÁSRA