Leálló akadálymentesítésHír | 2013.06.19.

Nincs olyan épület, amelyik megfelelne az akadálymentesség minden feltételének. A kabinet nemrég mégis megszüntette az átállásra adott határidőt, aminek a szakember szerint beláthatatlan következményei lesznek a sérültek számára. Az uniós pályázatok elnyeréséhez már nem kell garantálni az akadálymentességet, a súlyos anyagi gondokkal küzdő önkormányzatok pedig biztosan nem áldoznak majd erre egyetlen forintot sem.

Ma egyetlen olyan épület sincs Magyarországon, amelyik teljes mértékben megfelelne a komplex akadálymentesítés kritériumainak - egyebek között így fogalmazott lapunknak Nagy Bendegúz. A világutazó építész és rehabilitációs szakmérnök - aki sportbalesete miatt maga is kerekesszékkel közlekedik - szerint a hazai építőipari színvonal és morál, valamint az épülethasználati gyakorlat miatt még azok az épületek sem akadálymentesek, amelyeket ő tervezett és felügyelt, és ez a helyzet most tovább romlik.

A kormány ugyanis nemrég felszámolt minden olyan törvényi garanciát, amely a sérült emberek életét hosszú távon megkönnyítené. Megszüntette az Országos Fogyatékosügyi Tanácsot és az akadálymentesítésre vonatkozó határidőt. A szakember szerint ez utóbbinak beláthatatlan, katasztrofális következményei lesznek. Az uniós pályázatok elnyeréséhez eddig kötelező volt az akadálymentesítés biztosítása vagy vállalása, most ez a feltétel biztosan kikerül, az állandóan csődközelben létező önkormányzatok pedig nem akarnak és nem is tudnak majd saját forrásból erre komolyabb összegeket fordítani. Nagy Bendegúz úgy fogalmazott: a kabinet ezzel megásta az "akadálymentesítési folyamat sírját".
Az akadálymentesítés megoldására törvényben kitűzött határidő először 2005. január 1. volt, de a megvalósításból nem lett semmi. Pedig ez a sérült embereknek nemcsak az ügyeik intézését, hanem elhelyezkedését, foglalkoztatását is gátolja, miközben a kabinet dolgozni küldené őket, a rokkantnyugdíjat pedig megszüntette.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NÉPSZAVA.HU