Megváltozott munkaképességűekre szabott foglalkoztatási modellHír | 2015.08.12.

A Grundfosnál külön szociális munkás foglalkozik a megváltozott munkaképességűek dolgaival. A munkakörök kialakításánál, sőt a napi szintű feladatok kiosztásánál is figyelembe veszik az illető képességeit, az aktuális, akár naponta változó egészségi állapotát is. Fontos eleme a dán cég modelljének az átjárhatóság betegség és gyógyult állapot között. Urbán Anita HR igazgatóval és Kappel Katalin üzemi szociális munkással beszélgetett a HR Portal.


Nehezen változik a hazai helyzet a fogyatékossággal élők foglalkoztatása a területén. A kvótaként is értelmezhető rehabilitációs hozzájárulás valamennyire áttörte a falat, de az "odatett" emberek ritkán dolgoznak értékteremtő munkakörben, és még ha sikerül is a toborzás, illetve a felvétel, valahogy "elvesznek" a szervezetben. 

A megváltozott munkaképességű emberektől pedig azt hallani, hogy egyrészt hozzájuk nem ér el a kereslet híre, és nem is találják meg a helyüket egy-egy nagyvállalat keretei közt. Arról nem is beszélve, hogy míg a vállalatoknak fontos a tapasztalat, illetve az iskolai végzettség, addig pont ez a szegmens egyrészt sok esetben nem rendelkezik a várt képességekkel, másrészt valahogy az énképük is gyakran ahhoz alkalmazkodott, hogy nem alkalmasak a munkavégzésre. Van honnan elrugaszkodni. 

Éppen ezért nagyon fontos a jó vállalati tapasztalatokat, gyakorlatokat megosztani. Az egyik ilyen, szemléletformálást is célul kitűző vállalat a dán tulajdonú Grundfos. 2000-ben kezdtek el szivattyúmotorokat , és szivattyúkat gyártani Tatabányán majd Székesfehérváron, és ma már a két telephelyen működő négy gyáregységben 2200 munkavállalójuk van, akik közül több mint 100 megváltozott munkaképességű. 

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HRPORTAL