Ha időnként nem kapcsoljuk ki az agyunkat, megzavarodunkSzakmai cikk | 2015.10.04.

A modern technológiával megáldott munka világában különösen nehéz koncentrálni, mert számtalan tényező (folyamatosan érkező e-mailek, sms-esek) vonhatja el a figyelmünket a feladatunkról, már ha hagyjuk. Ezen túl elvárás a „multitasking üzemmód”, általános jelenség a túlterheltség, a stressz és az abból eredő alváshiány. Ezek miatt szintén nehezebb összpontosítani feladatunkra. És ez nem csak az egészséget, hanem a munkavégzés biztonságát is veszélyezteti, mert növeli a hibázás lehetőségét, így akár a munkabalesetek számát is. Idegrendszerünknek szüksége van a felfrissülésre, ezért meg kell tanulni időnként kikapcsolni az agyunkat” - mondta a HR Portálnak Földi Miklós Dániel munka- és szervezetpszichológus.


A figyelem szelektáló munkája

A Pszichológia tankönyv szerint, ha a külső környezetünk által felénk közvetített ingerek közül az összest fel akarnánk dolgozni, idegrendszerünk, szervezetünk gyorsan kimerülne. A figyelem szelektáló munkája révén azonban az ingerek közül csak a legszükségesebbeket választjuk ki. Így teremtődik meg az információáramlás feltétele. Belső tényezők is serkentik figyelmünket, mint például elvárások, szükségletek, érdeklődésünk. Így például minél nagyobb mértékű egy-egy szakmában való elmélyedés, annál inkább irányul az érdeklődés nyomán önkéntelenül figyelmünk is a vele kapcsolatos ingerekre. 

A munka során az önkéntelen és szándékos figyelem összekapcsolódik és sokszor felváltja egymást. Például fáradt állapotban tovább folytatjuk a munkát, ha akaratunk a figyelmi állapot fenntartását lehetővé teszi. A szándékos figyelem hatásfokát növelik, illetőleg jellegét megszabják: a feladattudat, az önkontroll annak érdekében, hogy ne figyeljünk az eltérítő mozzanatokra. A figyelem ereje a koncentrációképességet fejezi ki. A figyelmet meg is lehet osztani, így több tevékenység egyidejű végrehajtását tesz lehetővé, miközben az egyes elemekre különböző mértékben koncentrálunk. 

Tele van a winchester

Ez mind szép és jó, ám a modern technológiával megáldott munka világában különösen nehéz koncentrálni és nem csak a nyitott légtér és figyelmetlen, hangoskodó kollégák miatt. Manapság olyan mennyiségű információt (ingert, reklámot) kell feldolgoznia az ember agyának, mint korábban sohasem. Vezetői munkakörben információk sorsáról kell dönteni, míg alkalmazottként információkat kell osztályozni, feldolgozni, mintha adatbázist kezelnénk a fejünkben. „Ám a túl sok információ túlterheli az agyat, nem tudjuk megfelelően kezelni és feldolgozni azokat, melyet stresszként él meg idegrendszerünk és többi között koncentrációzavart okoz” - magyarázza Földi Miklós Dániel munka- és szervezetpszichológus. „Rengeteg dolgozó küzd ezzel, és nem csak vezetői pozícióban. Ennek egyik fő oka a munkahelyeken elvárt multitasking üzemmód, vagyis a feladatváltogatás” - mondja Földi Miklós Dániel. 

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HRPORTAL.HU