Be sem hívják állásinterjúra a kora miatt? - hamarosan ez megváltozhatSzakmai cikk | 2016.02.11.

Már az álláshirdetésben fiatal csapatba keresik a munkavállalókat? A karrieroldalon rákérdeznek a születési dátumára? Esetleg a munkahelyén, bár kimondatlanul, de úgy érzi azért nem kap lehetőséget, mert annyi éves amennyi? Sokaknak van története az életkori diszkriminációhoz kapcsolódóan, ehhez képest az illetékes hatósághoz csak alig néhány ügy jut el évente. A munkaerőhiány azonban egyre többeket rákényszeríthet az életkori sokszínűség beillesztésére a vállalati kultúrába.


A generációs különbségek mostanában állandó témát jelentenek a munkavállalás, munkaerőpiac sok területén, a HR Portal is már számos alkalommal foglalkozott a témával (korábbi cikkeinket itt és itt olvashatják), legyen szó akár munkamorálról, a generációk összecsiszolásáról vagy akár bizonyos készségek, képességek meglétéről vagy éppen hiányáról.

Sok esetben nehéz megérteni a munkáltatók távolságtartását mondjuk az idősebb korosztályoktól, miközben a közvélekedés, az életmód folyamatosan változik, és egyre több helyen hallani, hogy a 60 az új 50, 50 az új 40 és a többi, miközben a nyugdíjkorhatár és az átlagéletkor is emelkedik, a tendencia pedig aligha fog megállni a közeljövőben. Ami egyben azt is jelenti, hogy egy 45-50 éves munkavállalónak még van akár 20 éve a munkaerőpiacon, amikor még sokat bele tud adni a munkába, hiszen kevesebb a kötöttsége. Egyre többen hajlandók tanulni is, új irányokba elindulni, akkor is, ha néha esetleg ez kicsit lassabban megy, mint a fiatalabb generációknak. Minden életkornak megvannak a maga előnyei és hátrányai egyaránt, ha a dolgot előítéletmentesen próbáljuk meg vizsgálni. És mégsem adhatja ki magát minden 40 éves 26-nak...

Egyetlen jogsértés

2015-ben az Egyenlő Bánásmód Hatóság összesen 33 valamilyen védett tulajdonságot érintő ügyben állapított meg jogsértést, amikor az egyenlő bánásmód sérült. Ebből mindössze egy ügy volt életkori diszkrimináció, mondta el a HR Portalnak Gregor Katalin az EBH Hatósági és Jogi Főosztályának vezetője.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HRPORTÁL.HU