A társadalmi vállalkozás a válasz a piacgazdaság csődjére?Szakmai cikk | 2016.06.19.

Egy gyengén látók számára különleges eszközöket és szolgáltatásokat értékesítő startup, egy mára növekedési fázisba jutott, márkaként is értéket képviselő első osztályú étterem, illetve az őket „röpülni tanító” inkubátor képviselője azt mondta el a HR Portálnak, hogyan lesz az ötletből vállalkozás, piac, és munkahely.


Öt évvel ezelőtt, az egyik pályázatfigyeléssel foglalkozó, nyilvános oldalon talált Dvariecki Bálint egy hirdetést. Akkor egy társadalmi vállalkozásokat támogató szervezet, a NESsT Magyarország által kiírt pályázatra jelentkezett. A NeSsT támogatására társadalmi problémák megoldásaira választ adó üzleti tevékenységgel lehetett pályázni.

Bálint vállalkozása 2004-től működik, először hagyományos, számítástechnikai szolgáltatásokat értékesített, majd 2008-tól kezdték az új üzleti modellt kidolgozni. Ez pedig nem más, mint a látássérültek számára szükséges, számítástechnikai eszközök, illetve az ő foglalkoztatásukhoz, az akadálymentesítéshez szükséges berendezések árusítása volt. 

z ötlet onnan jött, hogy Bálint maga is látássérültként dolgozott IT-területen. „Mivel sok látássérült töltött be különböző pozíciókat körülöttem, ezért arra gondoltam, nekünk, a magunk számára kellene létrehozni egy vállalkozást”- foglalta össze az IT szakember a missziót. 

Keresik a formát

A magyar IT-s látássérült-piacon ott van ugyan a „rés”, ahová be lehetne törni, mégsincs könnyű dolguk. A magánszemélyek forráshiányosak, ezért célpontként a látássérültekkel foglalkozó, civil szervezeteket határozták meg, illetve- ezeken a szervezetek keresztül- a munkáltatókat, akik a munkahelyi akadálymentesítés keretében szívesen beruháznak egy-egy különleges eszközbe. 

A cég most növekszik, éves 20 milliós árbevételt produkál, amit ketten teremtenek elő. „A hozzáadott értéke a munkánknak még több mint ez az összeg, hiszen olyan társadalmi problémát orvosolunk, amely az egész, gyengén-látó közösség mindennapjait is meghatározza”- mondja a cégvezető. 

Dvariecki Dávid vállalkozása abban segít a cégeknek, hogy miként tudják a munkakörnyezetet alkalmassá tenni látássérült munkavállalók számára. Egy call centerben például egy látássérült kiválóan el tudja látni az ügyfélszolgálati feladatokat, amennyiben a számítógépes szoftvereket a speciális eszközeivel tudja használni. „Ha egy cég ezeket a technikai akadályokat leküzdi, elkötelezett munkavállalókat nyerhet, miközben a hozzájárul egy társadalmi probléma fenntartható megoldásához”- sorolta az előnyöket Bálint. 

Ami jelenleg a legnagyobb kihívás, hogy megtalálják azokat a kereteket, amiben azokat a pályázati forrásokat is le tudják hívni, amelyektől a jelenlegi, betéti társaságban való működés elzárja őket. Erre azért van szükség, mert néhány nagyobb tőkeigényes beruházáshoz támogatást kell találniuk.

Szerencsére, az indulás óta az ő cégük már bizonyított. Bálint elmondása szerint „a látássérültek, és a velük foglalkozó intézmények körében népszerűek lettünk, sőt, olyan fejlesztéseink is lettek, amelyek Magyarországon unikálisnak mondhatók. Ingyenes hangosújság-olvasó alkalmazást, az eRikkancsot, illetve 11 ezer könyvből álló, szintén ingyenes hangos könyvtárat is létrehoztunk”- sorolja az eredményeket. Sőt, hangoskönyv-küldő szolgálatot is létrehoztak azok számára, akiknek az internet nem elérhető.

Ugyanakkor, a cégük, az Alkosoft – csakúgy, mint más, magyar startup vállalkozás-, küzd azzal, hogy a magyar piac kicsi. Például nem tudják lefordítani magyarra a „beszélő karórát”. Ezért a hazai, 100-120 ezer fős gyengén látó-közösség mellett regionális piacra kellene evezni. 

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

FORRÁS: HRPORTAL.HU