A stresszorok nyomábanSzakmai cikk | 2016.04.25.

Az Európai Munkahelyi Biztonság és Egészségvédelmi Ügynökség jelentése szerint a munkahelyi stressz több millió európai dolgozót érint.


Egyes becslések szerint az Európai Unióban évente nagyjából 50 millió dolgozó szenved munkával kapcsolatos stressztől. Mindez komoly aggodalomra ad okot, hiszen a stressz miatt kialakult betegségek kihatnak az emberek életminőségére és emellett évente sok-sok munkanap kiesést jelentenek, ami visszahat a vállalkozások nyereségességére. 
 
Munkahelyi stressz akkor alakul ki, ha a munkakörnyezetből származó követelményekkel a dolgozó képtelen megbirkózni. A kialakuló stresszt okozhatják a rossz munkakörülmények, a nehéz munka, az alacsony fizetés, a karrier megrekedése, az állás bizonytalansága. De megbetegítheti a dolgozót az időkényszer, vagy ha értelmetlennek találja a munkáját, ha alul- vagy túlterhelik, ha motiválatlan, ha nem támogatják otthon. A lista még folytatható lenne, de az eddig felsoroltakból is látszik, hogy a munkával kapcsolatos stressz kiváltó oka főként a munka kialakításában és irányításában keresendő.
 

A munka világa gyorsan változik: nő az idősebb dolgozók száma, terjed a távmunka, a kommunikációs technológia használata, az állások kihelyezése, az alvállalkozások bevonása és a globalizáció. A létszámcsökkentéssel együtt nagyobb rugalmasságot várnak el a munkáltatók a dolgozóktól. Mindez fokozhatja a nem kívánt stresszt.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HRPORTAL.HU