500 éves a CV - de van-e jövője?Szakmai cikk | 2015.08.23.

Az első önéletrajz a munkatapasztalatok felsorolásából állt. Ma már részletesebb önéletrajzot várnak a munkáltatók, bár olyan cég is létezik, amely megelégszik egy általa nyújtott adatlap kitöltésével. A borítékba csomagolt önéletrajz ma már inkább nevetségessé vált, egészen modern technikák segítenek mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak. Gondoljunk csak a közösségi oldalakra, vagy éppen az interneten történő önéletrajz „rendelésre”.


Az önéletrajznak van jövője

Leonardo Da Vinci találta fel az önéletrajzot. 1482-ben benyújtotta az önéletrajzát a milánói hercegnek, amiben részletesen taglalta a sokrétű, lenyűgöző tapasztalatait. Nyilvánvaló, hogy az önéletrajz azóta sokat fejlődött, de potenciálisan fejlődhet-e addig a pontig, mikor nem lesz többé?

A mai önéletrajzok egyre inkább uniformizálódnak (lásd: Europass), ez egyszerűbbé teszi a kezelésüket a HR-esek számára, de akadnak üdítő kivételek, amik egyedi dizájnnal vagy tartalommal rendelkeznek – mondta a HR Portálnak nyilatkozva Polyák György, a VPS Group Kft. ügyvezetője. Az önéletrajz valószínűleg nem fog eltűnni, bár vannak olyan nagy foglalkoztatók (főleg multik), akik megelégszenek a saját karrierportáljukon lévő formok kitöltésével.

Tanay Marcell, az Euwork Állásközvetítő Iroda ügyvezetője szerint nincs kilátásban az önéletrajzok alapvető megváltoztatása, inkább a már meglévő nemzetközi elvárások jelennek majd meg hangsúlyosabban Magyarországon is. Tehát amerikai típusú, de szakmailag részletes önéletrajz nélkül nem fognak a nemzetközi cégek behívni senkit állás interjúra. Egyáltalán nincs kilátásban az önéletrajzok elhagyása, hisz a HR-esek mindenhol ezek alapján döntenek a felvételi folyamat és interjúztatás megkezdéséről.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HRPORTAL.HU