19 hónap állás nélkül: hogyan éljük túl?Szakmai cikk | 2016.01.31.

18-19 hónap nagyon hosszú idő. Márpedig a statisztika szerint ennyi a munkanélküliség átlagos időtartama. A munkanélküliek fele, mintegy 140 ezer ember, legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít - derül ki a KSH adataiból. Az álláskeresők ez idő alatt - miként a cikkünkben megszólalók is visszaigazolják - elveszítik az önmagukba vetett hitüket, az önbizalmukat és szakmai segítség nélkül nagyon nehezen tudnak újra talpra állni és munkát találni. „Az álláskeresést egy projektként kell felfogni és lényeges a cselekvési terv kialakítása, a helyes döntések, a reális lehetőségek felmérése ebben az időszakban. Fontos továbbá annak tudatosítása, hogy ez bizony több hónapot vesz majd igénybe” - emelték ki a munkanélküli emberekkel foglalkozó szakemberek a HR Portálnak.

Sok álláskereső fordul tanácsért népszerű blogger HR-esünkhöz, JobAngelhez. Az alábbiakban két megtörtént esetet mutatunk be, amelyeknek az az üzenete: még a legnehezebb helyzetből is van kiút. 

JobAngelt felkereste egy mélyszegény vidéken élő, nyolc általános iskolát, és egy OKJ-s tanfolyamot végzett hölgy, aki egyedül, alkalmi feketemunkákból tartotta fenn magát és három gyermekét. Érettségi hiányában OKJ-s végzettségét sehol nem fogadták el. Végül kitartó keresgélés után, hideghívásos, személyes megkereséses módszerekkel az egyik helyen rábólintottak: dolgozzon ott, de közmunkás státuszban. „Legalább legális munka, de itt nem álltunk meg” - vallott a kezdetekről Fazekas Éva, Jobangel. Az asszonyt megszerették a munkahelyen, és egy idő után határozatlan idejű munkaszerződést kötöttek vele, immár segédmunkásként, rendes fizetéssel. „A szorgalmának köszönhetően mostanra felelősségteljesebb helyre került. Ugyan éjszakai műszakot is vállal, de így még egy jövedelmi szintet tudott feljebb lépni. Szeptemberben kezdi a gimnáziumot, le akar érettségizni” - zárja a tanulságos történetet Jobangel.

Egy ötven év feletti, adminisztratív munkakörben tapasztalatot szerzett férfi leépítés után próbált állást keresni. Az eredetileg nyelvtanárként végzett szakember multinacionális vállalatnál dolgozott, ügyfélszolgálati területen. Jobangelnek arról panaszkodott, hogy életkora miatt nem vették fel sehová több mint egy évig. Már odáig jutott, hogy statisztának, kőműves segédmunkásnak és jegyellenőrnek is elment volna, csak hogy dolgozhasson. De vagy a fizikai munkabírását kevesellték, vagy túlképzettnek találták. Bloggerünk segítségével azonban átfazonírozták, szakmaspecifikussá tették az önéletrajzát, kiemelték a férfi ügyfélszolgálati tapasztalatát és nyelvtudását. Ráadásul kifejezetten magabiztos nyelvtudást kérő állásokra pályáztak, Jobangel ötlete alapján senior pozíciókra is. Végül egy nemzetközi vállalat ügyfélszolgálati vezetőjének vették fel. „A középkorú férfinak annyira elvette az önbizalmát a tartós munkanélküliség és a sok kudarc, hogy arra nem is mert gondolni, hogy "felfelé", magasabb pozícióba pályázzon. Miután mindig arra hivatkozott, hogy a kora miatt nem fogadják el beosztottnak, irányíthatatlannak tartják anélkül, hogy megismernék, azt gondoltam, akkor próbáljuk meg irányítóként pozicionálni. Valójában ez az erős, specifikus pozicionálás segített az elhelyezkedésében, hiszen sem a készségeivel, sem a tudásanyagával nem volt probléma” - magyarázza Jobangel.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

FORRÁS: HRPORTAL.HU