ÁSz: nem volt hatékony a megváltozott munkaképességűek támogatásaHír | 2012.12.18.

Nem nőtt a munkaerő-piaci részvétel, nem volt jó a források felhasználása 2007-2011-ben.

A megváltozott munkaképességűek költségvetési támogatása és a támogatások ellenőrzése 2007 és 2011 között nem biztosította ezen csoport munkaerő-piaci részvételének növelését, és nem tette lehetővé a források hatékony felhasználását - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb jelentésében.

Domokos László ÁSZ-elnök az ellenőrzési eredményeket ismertetve kiemelte: a számvevőszék első alkalommal ellenőrizte a megváltozott munkaképességűek támogatását, amely 2007 és 2011 között 202 milliárd forintos költségvetési támogatásból valósult meg. Az ÁSZ jelentése megállapítja, hogy a megváltozott munkaképességű foglalkoztatottak létszáma 2007-ről 2011-re 26 százalékkal csökkent - emelte ki.

Hozzáfűzte: alacsony volt a hatásfoka a jogosulatlanul igénybe vett támogatások visszafizetésének, tekintve, hogy 1,9 milliárd forint jogosulatlan támogatásból mindössze 30 millió forintot fizettek vissza az érintettek.

Domokos László jelezte, hogy a megváltozott munkaképességűek 2007 és 2011 közötti támogatása kapcsán több témában jelezte az ÁSZ a hiányosságokat a hatóságoknak; ezekben az ügyekben jogi eljárások folynak. Az eljárásokról a nyomozás érdeke miatt - és mert az már nem az ÁSZ kompetenciája - nem árult el részleteket az elnök.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HIRADO.HU