Lakásba zárva - kerekesszékkel lakótelepenHír | 2016.01.30.

Nem egyedi eset, hogy rámpa hiányában kerekesszékkel szinte lehetetlen a közlekedés. Az akadálymentesítés csak közintézményeknél kötelező. A társasházaknál nehézkes az ügyintézés.

Budapest egyik legnagyobb lakótelepén, Újpest-városközpontban 24 ezren élnek. Többek között az az idős házaspár is, ahol a feleség a súlyos betegsége miatt elektromos kerekesszékbe került nemrég. A házban lévő lépcső miatt Katalin, a feleség nem tud kijutni az utcára. A lakásuk ugyan akadálymentes, de az elektromos kerekesszéket utcai használatra tervezték. Mivel pár lépésnél többre egyedül nem képes, férje segítségére szorul. Ezért, amikor orvoshoz kell menni a férfi viszi le a lépcsőn a nagyjából 25 kg-os kerekesszéket, amíg a feleség kapaszkodik a rácsokba és kézben tartja a közel 10 kg-os hordozható oxigénpalackot.

A 72 éves férj sem egészséges már, így ez a tortúra őt is kimeríti. Sürgős megoldást keresett a problémára. A feleségem hat hónapja be van zárva a lakásba – magyarázta. A ház bejáratánál lévő rámpa túl meredek, a kerekesszéket csak visszahúzó erővel lehetne leengedni.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

FORRÁS: HIRADO.HU