Vak fotózás MagyarországonHír | 2012.10.11.

Igény lenne, lehetőség kevés van.

 

Indiai vak fotósok képeiből szemezgetett a BBC, ezért utánanéztünk, nálunk mennyire foglalkoztatja a gyengén látókat a fotózás.

Dankó Pál születése óta gyengénlátó. Azt mondja, egy 100-as skálából körülbelül 4 százalékot lát. Mégis imád fotózni. A zenélés mellett a másik kedvenc hobbija a természetfotózás. „A vakok szeretnek olyasmit csinálni, amiről tudják, hogy nehéz.” A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület rendszergazdájaként is dolgozik. Az egyesület eseményein, kirándulásain is általában Pál fotóz, bár ahogy mondja: „Ami nem mozog azt könnyebb kattintani.”

Digitális fényképezőgépet használ, a fotókat számítógépen kinagyítva nézik vissza sorstársaival és kollégáival. „Nagyon sok vak ismerősöm is fotózik hobbiszinten, sőt a mindennapi életüket is megkönnyíti a fényképezés. Van, hogy sokszor egy csempeválasztáshoz az eladó segítségét kérik, miután lefotózták odahaza a falat.”

Balog Robi a vak lemezlovas is szívesen tanulna fotózni. „Néha mobillal szoktam képeket készíteni, hogy utána a családomnak megmutassam merre jártam. Ilyenkor általában egy látó – baránőm - segítségét kérem. Ő navigál, hogy merre forduljak, mikor van középen, amit épp fotózni készülök. Örülnék, ha lehetőség lenne fényképezőgéppel is megörökíteni a „látványt”.”

Robi egyébként Marcipán nevű kutyájával együtt szeret a természetben túrázni és barlangászni. Legutóbb a Hármashatár-hegyen járt. A vele készült riportot ide kattintva olvashatja.

 

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HÍR24